Last news in Fakti

12 Януари, 2012 11:32 2 026 0

Откриха ранен паметник на тракийския култ към конника

  • николай овчаров-
  • перперикон-
  • траки
Откриха ранен паметник на тракийския култ към конника - 1
Снимка: БГНЕС

Уникален керамичен паметник с образ на конник бе открит на Перперикон. Находката е уникат и няма аналог в тракийското изкуство, похвали се археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция. Става дума за парче от огромна керамична делва, на което е запазен образ на конник. Различното е, че фигурата е представена в профил, но лицето е в анфас.

„Това е едно от най-ранните изображения на тракийския конник въобще. Имаме  ранна форма на този култ“, обобщи проф. Овчаров, който ръководи разкопките на скалното светилище Перперикон.

Находката датира от края на 4 в. преди Христа - по времето на ранноеленистическата   епоха. Макар и да не блести с изящество, тя показва култът към конника - цар в самото му зараждане. По-късно образът на конника в тракийското изкуство се развива и усложнява.

За сравнение Николай Овчаров показа и мраморен паметник от римската епоха, показващ същия култ.

Експонатът е намерен при обхождания в подземието на скалния хълм – на около 300 м. Става дума за т.нар. Бешик тепе, което се намира в големите граници на Перперикон.

За съжаление, теренът отдавна е бил обект на иманярски нападения. Тогава от там са изнесени монети от преди Новата ера, включително и на Филип Македонски.

„Тогава те са преорали всичко на този хълм. Този уникален паметник не е прибран, защото е от глина. А може би не са го видели“, обясни специалистът.

Овчаров припомни, че е открил и релеф на тракийския  конник и богиня, която го посреща, датиран от 2 в. преди Христа.

„Находките запълват белите петна за това как е функционирал Перперикон в езическия период“, заяви археологът.

Продължава работата за цялостното разкриване на Акропола на Перперикон.

Перперикон е най-голямато светилище на Балканския полуостров. 

Овчаров отбеляза още, че от тази година часто от археологическия комплекс ще се стопанисва от община Кърджали, каквото решение взе правителството. Още четири общини получиха право да стопанисват подобни обекти с национално значение -  Ботевград, Ямбол,Севлиево, Костенец и Кърджали. Става дума за крепостите Урвич, Траянови врата, Хоталич и Кабиле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА