Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 06:15 1 927 0

Любов към венецианска куртизанка вдъхновява славянски печатар

  • любов-
  • венецианска-
  • куртизанка-
  • вдъхновява-
  • славянски-
  • печатар

През тази седмица у нас ще се появи историческият роман - Венецианският печатар от Катарина Брайович

Любов към венецианска куртизанка вдъхновява славянски печатар - 1

През тази седмица в българските книжарници ще се появи един много любопитен исторически роман - „Венецианският печатар“ от Катарина Брайович (номиниран за всички големи сръбски литературни награди за 2012 г. и спечелил „Октоих“). Той пресъздава действителната история на Божидар Вукович - първият сръбски печатар и издател, учил при прочутия Алдо Мануцио и отворил през 1519 г. първата кирилска печатница във Венеция, купена половин век по-късно от българина Яков Крайков. Преводът е на Таня Попова, а изданието на „Изида".

Любопитен факт е, че към същата епоха проявява интерес и български автор - Силвия Томова с романа си „Печатарят“ (2015), посветен на Яков Крайков, първия български издател и печатар. Важен елемент в неговия сюжет е също любовта на печатаря с венецианска куртизанка.

Любов към венецианска куртизанка вдъхновява славянски печатар

Във вихъра на драматични събития през XV и началото на XVI век, време на религиозна и политическа нестабилност и конфликти между Венеция и Османската империя, е въвлечен младият печатар и издател от Подгорица Божидар Вукович. Той заминава за Венеция, където започва работа в прочутата печатница на Алдо Мануцио, създателя на шрифта италик. Там среща красивата куртизанка и поетеса Вероника и преживява първата си истинска любов. Вероника е реално съществувала личност, прочула се с красотата и таланта си и оказала влияние върху известни мъже от това време.

Многопластовото повествование на романа се разгръща на фона на ренесансовата епоха и обаятелни личности като Джовани Пико дела Мирандола, мистерията около Джем султан, падането на Константинопол под турска власт и съдбата на последния византийски император Константин, разпадането на династията Косача от Херцеговина. Божидар Вукович се озовава в центъра на глобалните идеологически, геостратегически, икономически и философски промени, белязали тази епоха.

Любовта е основният двигател в живота на печатаря. Тя се ражда дълбоко в сърцето му след запознанството с Вероника и носи усещане за приключения, красиви блянове, олицетворява и промените, настъпващи в древния, закостенял естетически и ценностен модел. Но голямата любов на Вукович си остава книгата, стремежът му да утвърди и разпространи новата, печатната книга във време, когато знанието е сила, но е трудно да се споделя и възпроизвежда.

Авторката Катарина Брайович майсторски представя историята на първия печатар, отпечатал книги на кирилица, в чисто човешки план - как един обикновен изгнаник от Подгорица успява да постигне всичко това, на каква цена и в името на какво. Романът е номиниран за всички големи сръбски литературни награди и печели „Октоих“.

Катарина Брайович е родена през 1965 г. в Подгорица, Черна гора, където се е подвизавал Божидар Вукович. Преди да напише много успешния си роман „Венецианският печатар“ (публикуван през 2012 г.), се е занимавала с журналистика и литературна критика. Сега живее със семейството си в Белград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА