Last news in Fakti

22 Март, 2016 23:30 920 0

Балтажи предложи украински реставратори да обновят стенописите в "Ал. Невски"

  • балтажи-
  • рашидов-
  • украински реставратори-
  • стенописите-
  • "ал. невски"

Реставраторите са от прочутата Киево-Печорска Лавра

Балтажи предложи украински реставратори да обновят стенописите в "Ал. Невски" - 1
Снимка: МК

Министър Вежди Рашидов прие днес посланика на Украйна в София Н.Пр. г-н Микола Балтажи, съобщиха от Министерство на културата. По време на срещата беше обсъдено състоянието на двустранното сътрудничество в областта на културата между България и Украйна, като бяха очертани и конкретни предложения за неговото активизиране, например - установяване на преки контакти между български културни институции и музеи с Националния Киево-Печорски културно-исторически комплекс (Киево-Печорската Лавра), обмен на опит между експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и украински експерти и реставратори и др.

В хода на разговора посланикът на Украйна Микола Балтажи запозна  министър Вежди Рашидов и с предложението си опитни, водещи реставратори от прочутата Киево-Печорска Лавра да участват в реставрационните дейности на стенописите на Патриаршеския храм „Св. Александър Невски” в българската столица при предстоящия голям ремонт на величествената ни катедрала.

Нашите реставратори са с изключителен професионален опит, те имат и голямо желание да се включат в бъдещите реставрационни дейности в храма „Св. Александър Невски” в София, а и цените за тяхната високоспециализирана работа са много конкурентни, което също е важно”, отбеляза посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи.

Дипломатът предложи също така в София през лятото на 2016 г. да гостува и фотоизложбата „Киево-Печорската Лавра – светиня на Украйна”, с която да бъде отбелязана и 25-тата годишнина от Независимостта на Украйна. Изложбата с 30 големи фотоса на красивите църкви в световноизвестната Киево-Печорска Лавра, която е не само значим духовен, културен и просветителски център, но от векове е и от най-важните за цялото Вселенско Православие светини и привлича всяка година хиляди поклонници, има за цел да покаже и възраждането на обителта през последните години, което се е отразило благотворно и на външния облик на лаврата: реставрирани са храмове и сгради, облагородени са зелените площи на манастирската територия. След 60-годишна разруха бе изцяло възстановен и главният храм "Успение Богородично" в Киево-Печорската Лавра.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА