Last news in Fakti

3 Май, 2016 17:39 1 729 1

Рашидов готви спогодба за културно сътрудничество с Кувейт

  • кувейт-
  • рашидов-
  • якуб юсеф ал атиики-
  • министерство на културата-
  • културно сътрудничество

Нека организираме седмица на българската култура в Кувейт и на реципрочна основа – седмица на кувейтската култура в София, прикани министърът на културата

Рашидов готви спогодба за културно сътрудничество с Кувейт - 1
Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна днес с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Държавата Кувейт в София  Н. Пр. г-н Якуб Юсеф Ал Атиики.

В хода на разговора бяха изтъкнати взаимното желание за засилване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, като бяха обсъдени и възможностите за активизиране на контактите ни в сферата на културата. В тази връзка министър Рашидов предложи на посланик Якуб Юсеф Ал Атиики България и Кувейт да подготвят и подпишат нова двустранна Спогодба за културно сътрудничество.

Вежди Рашидов и посланик Атиики се договориха също така и за организирането на Седмица на българската култура в Кувейт, както и на реципрочна основа – за провеждането на Седмица на кувейтската култура в гр. София, като подготовката за тяхното организиране трябва да започне в най-скоро време.

Посланикът на Държавата Кувейт запозна Рашидов и с дейността на Кувейтско–българската асоциация за икономическо и културно сътрудничество, която си поставя амбициозната цел да допринася за засилване, активизиране на двустранните ни отношения.  

Рашидов предложи на кувейтския дипломат при проявен  интерес да се предприемат и конкретни стъпки за организирането на бъдеща българска изложба в столицата на Кувейт, на която могат да бъдат представени и ценни документи от фондовете на Ориенталския отдел на Националната ни библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Както е известно, в тази прочута колекция на Националната ни библиотека са включени над 500 000 архивни единици и ръкописи, голяма част от които още не са изцяло проучени. В богатия архив с ориенталски текстове на Народната библиотека в София се пазят и изключително ценни документи на арабски за похода на Наполеон Бонапарт до Египет и Сирия (1798-1799), някои от които също могат да бъдат показани в тази бъдеща наша изложба в Кувейт, отбеляза министър Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Рашидов, вместо само да ходите по държавите или при посланниците, зазхванете се с културните паметници и ги възстановете та да има какво да показваме, а не да се опитвате да създавате нещо, което не е наше. Всичко се руши и затрива, той тръгнал да позира, а Красимир Велчев ще се занимава и преценява кое за какъв ремонт и реставрация е.