5 Август, 2016 10:21 1 482 0

Двама пострадаха при монтажа на "Сцена на върховете"

  • двама-
  • пострадаха-
  • монтажа-
  • сцена на върховете

На 04 август около 11,20 часа, в крепостта „Калето” в Белоградчик, при извършване на монтажни дейности във връзка с предстоящия фестивал „Сцена на върховете”, са пострадали двама от работниците на операта.

Единият е настанен в хирургично отделение на МБАЛ Света Петка” във Видин, с фарктури на ребра и лява ръка, без опасност за живота, а другият – с фрактура на ломбален прешлен е прегледан и освободен. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

Днес започва новият летен фестивал на Софийска опера и балет   „Опера на върховете” – Белоградчишки скали

Опера На върховете – Белоградчишки скали е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов,чиито необичайни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с раждането им сред магическата красота на Белоградчишките скали. Те дават на публиката възможност по друг начин да усети любимите си произведения.

Този проект ще оживее за бъдещето като ново светилище за посланията на оперното и балетно изкуство, ще се превърне в национално и международно културно събитие.

Опера На върховете ще привлича много гости в Белоградчик, които ще идват да се насладят на оперното и балетно изкуство под открито небе.

Град Белоградчик ще бъде магнит за нов вид културен туризъм – оперния, който ще даде ново и допълнително въздействие и принос на икономиката в града.

Заедно със спектаклите: „Тоска” – 5. 08 „Тоска”, 6.08 – „Турандот” и 7.08 – „Лебедово езеро”, които ще се провеждат в първия двор на крепостта с начален час 20.00 ч., ще се предложи специално културно събитие – посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл – пърформанс „Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри”, с начален час на 5.08 – 16:00 ч., 6 и 7.08 – от 11.00 ч.

За този спектакъл трябва да се направят предварителни резервации. той ще е с времетраене един час и двадесет минути.

Игралните места на действие са три: първата част е на входа на пещерата, втората част е в концертната зала на пещерата, с продължение по пътя към изхода, не само с разглеждане, но и със сцени – картини от опери на Вагнер, като фрагмент от „пещерата на Венера” и др.

А третата част за финал на пърформънса ще завършва с „Ездата на валкюрите”, разигравана на изхода на пещера Магура. Публиката ще има възможност да опита от колекцията на прочутите български вина от региона.

Публиката след това ще има достатъчно време да се придвижи към крепостта за спектаклите в програмата на летния оперен фестивал – Опера На върховете – Белоградчишки скали.

Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са световно признато истинско чудо на природата, един от стоте национални туристически обекти на България. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя.

Белоградчишката крепост е не само исторически паметник, но и синоним на национално мъжество, героизъм и стремеж за свободата на българите от Северозападна България.

Възхищението от красотите на природата и величествените скали се смесва с емоциите и следите от славната ни история, страница от която в този български край са борбите за собствено достойнство и национална независимост от османското владичество, чийто трагичен резултат е потушаването на Белоградчишкото въстание през 1850 г.

Силата на непокорството, духа и храбростта на хилядите знайни и незнайни българи са избор към смъртта, вместо подчинението, унижението и робството.

България днес, членка на Европейския съюз, има задължителната потребност да запази своята национална културна идентичност, не само да съхранява националното си природно и културно богатство, но и да развива с новаторски устрем и визионерство настоящите си и бъдещи традиции.

Българите имат силата и духа да се борят за своето достойно и независимо място в европейския дом, да са горди и съизмерими в него с величието на историята и постиженията си, с приноса си на съвременници за нов духовен и културен прогрес.

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА