1 Април, 2017 21:10 1 869 2

Евгени Евтушенко почина в САЩ

  • евгени евтушенко-
  • поет-
  • русия

Руският гений ще бъде погребан край Москва до Борис Пастернак

Евгени Евтушенко почина в САЩ - 1

Руският поет Евгени Евтушенко почина в САЩ на 85-годишна възраст, съобщи ТАСС, като се позовава на неговия приятел Михаил Моргулис.

Съгласно последната воля на поета, той ще бъде погребан в Переделкино край Москва. Геният ще почива близо до Борис Пастернак.

Генералното консулство на Русия в Хюстън ще окаже пълно съдействие на семейството на Евтушенко при изпълнението на последната му воля, съобщи посолството на Русия във Вашингтон.

Евтушенко е бил в болница в Тълса, щата Оклахома, от 12 март. През цялото време с него е била съпругата му Мария Новикова.

Евтушенко е роден на 18 юли 1932 година в станцията „Зима" в Сибир. От детството си се смятал за поет. Майка му вярвала в способностите му, пазела тетрадките и първите му стихове. „Благодарение на баща си на 6- годишна възраст се научих да чета и пиша. В главата ми беше всичко объркано. Живеех в илюзорен свят, не забелязвах никого и нищо наоколо", си спомня Евтушенко.

Първият сборник стихове на Евтушенко е публикуван през 1952 г., когато той става най-младият член на Съюза на писателите на Съветския съюз. През 1963 г. е номиниран за Нобеловата награда по литература.

Произведенията на Евтушенко са преведени на повече от 70 езика в много страни на света. Само в Съветския съюз, а след това в Русия, са публикувани почти 150 книги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    4 5 Отговор
    защо ли е отишъл да живее в АМЕРИКА
    нали не е хубаво там
  • 2 гост 2

    6 3 Отговор
    За какво друго ,ако не за пари е заминал за Щатите да преподава .С цялото си семейство.Защо ли "патриотите" не коментират.