10 Декември, 2011 12:38 1 827 0

Военно издателство атакува пазара с книги за международна политика и сигурност

Подготвя новия вълнуващи изненади за любителите на съвременната история

Силните заглавия на историческа тематика от каталога на Военно издателство се превърнаха в магнит за македонците, посетили Панаира на книгата в НДК. Още в първия ден на изложението гости от Скопие за минути изкупиха книги като „ВМРО през погледа на нейните основатели”, „Тайните офицерски братства” и „Генерал Иван Цончев” от Светлозар Елдъров, „Убийството на Методи Шаторов” от Илия Стефанов, „Окупаторът съюзник” на Бисер Петров, „Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.”

Все пак гвоздеят в представянето на Военно издателство са най-новите книги на академик Георги Марков, доц. Николай Слатински, доц. Валентин Катранджиев, проф. Антон Първанов и Майкъл Мандълбаум.

„Балканизацията. Геополитическо явление в конфликтологията” е обзорен и нестандартен поглед към новата и най-нова история на Балканите. В типичния си сладкодумен стил авторът Георги Марков реди пред читателя калейдоскоп от образи и събития и търси логиката на историческия процес. Книгата вече намери първите си (по)читатели в Националния военен университет във Велико Търново, където бе представена в края на миналия месец.

„Сигурността: същност, смисъл и съдържание” от Николай Слатински е изследване, отдавна чакано не само от неговите студенти във Военна академия, но и от стотици почитатели на един от най-оригиналните български учени. Книгата е мерцедесът на българската наука за сигурността и за дълго ще бъде отправна точка за всички, които за в бъдеще ще се захващат да пишат по тази материя или просто ще я изучават. Само за ден 134 души заявиха в профила на Николай Слатински във Фейсбук, че адмирират появата на това изследване и ще го прочетат.

„Външната политика на Европейския съюз” от Валентин Катранджиев е изключително всеобхватно и скрупольозно изследване по една много актуална тема, за която до сега липсваше обобщаваща монография на български. От тази книга ще научим какво е бъдеще на отношенията на ЕС със САЩ, Русия и Китай и въобще къде се намира Брюксел на световната геополитическа карта. Изследването е незаменимо помагало за студентите, но и за всички държавни служители и активисти от третия сектор, които са ангажирани с проекти в областта на евроинтеграцията.

С книгата на проф. Антон Първанов „Косовският възел на Балканите” Военно издателство продължава своята дългогодишна традиция да дава поле за изява на водещите наши историци. Старият албанско-сръбски конфликт е разгледан от неговото възникване до обявената през 2008 г. независимост на Косово. Специално място е отделено на българската позиция по т. нар. „Косовски възел”.

„Пестеливата суперсила” от Майкъл Мандълбаум е издадена от Военно издателство със съдействието на Посолството на САЩ в България. Да предугадиш какво ще е бъдещето на световната политика означава да знаеш какво ще прави Америка. Това е ясно и за българските читатели, много от които се сдобиха с тази малка, но ценна книга още на представянето й в Централния военен клуб през миналия месец.

На читателско внимание се радват и други сравнително нови книга на Военно издателство – третото издание на безсмъртната „Възход и падение на великите сили” от Пол Кенеди, „Наградната система на България” от Тодор Петров, „КГБ в България” от Йордан Баев. На щанда на издателството има и специализирана литература, предназначена за подготовката на служителите на МВР и на бойците от Българската армия.

Следвайки своя ясен и утвърден тематичен профил за 2012 г. Военно издателство подготвя новия вълнуващи изненади за любителите на съвременната история, международната политика и военното изкуство.э


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА