19 Февруари, 2012 18:35 1 823 3

Почина актьорът Георги Черкелов

  • георги черкелов

Големият български актьор Георги Черкелов е починал тази нощ на 81 година, съобщиха близките му.

Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”.

През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура.

Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е и на сцените на Младежкия, на Сатиричния и на Народния театър. От 1985 до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния театър. Режисьор е на постановката "Спасителят в ръжта" от Селинджър, чиято премиера е на плевенска сцена.

Дебютът му в киното е през 1961 г. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала „На всеки километър”, където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделението „Борба с комунизма” в страната до 1944 г. За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното.

През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в ловешкото село Ъглен заедно със съпругата си Зина, но продължаваше да се изявява на сцената.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Красимиров

    0 0 Отговор
    Да-а-а-а, един от светилата на България от 20 век, и той си отиде, завалията, лека му пръст.
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    Е те "големите" почнаха да мрът, кат гъби га никнат след дъжд! Айде стига де! Лека му пръст и светла памет! Дълбок поклон!
  • 3 The Bear

    0 0 Отговор
    Поклон пред живота му, мир на праха му!