Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 10:38 950 0

Поклон пред човека, артиста и философа Черкелов

  • георги черкелов-
  • вежди рашидов
Поклон пред човека, артиста и философа Черкелов - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си към семейството и близките на големия български актьор Георги Черкелов по повод неговата кончина, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

„С безкрайна тъга Ви изказвам искрените си съболезнования по повод кончината на един от най-незабравимите ни и обичани актьори - Георги Черкелов. Георги Черкелов е известен сред колегите си не само като блестящ актьор и невероятен професионалист, но и с високия си интелект и философското си чувство за хумор. Тъкмо това негово особено чувство за хумор го караше да страни от шумни компании и празнословство, намирайки достоен пристан в компанията на книгите. Навярно и философът у него го подтикна да напише книгата „Разкази и имейли", в която понякога със смях, а понякога с тъга разкри пред читателя един по-близък поглед към мислите си за забързания ни живот, семейните отношения, промяната в общуването.

Може би тъкмо този негов по-особен поглед към живота видя в село Ъглен не само особената първа буква в името му, а идеалното място за творческо съзерцание, по средата на въздушната линия между Пекин и Париж. Душата му на пътешественик го отведе не само в далечни страни, но и в лабиринтите на стотици различни образи в киното и театъра. Сцените на Врачанския, Плевенския, Младежкия, Сатиричния и Народния театър – всички те пазят по някоя одухотворена частица от над 100-те различни превъплъщения на Георги Черкелов. За театралите той е незабравим като крал Лир в едноименната постановка на Народния театър", се казва в съболезнованието на министър Рашидов.

„В Златния фонд на българското кино пък в над 70 филма са запечатани талантът и майсторството, с които изигра едни от най-интересните образи. В новото българско кино се помнят участията му в "Операция Шменти-капели", "Стъклени топчета", "Закъсняло пълнолуние" "Търкалящи се камъни". Сред наградите на Георги Черкелов се открояват "Аскеер" за цялостно творчество (2009), "Златен век" на Министерство на културата (2006) и най-престижният български орден "Стара планина" (2001). И до днес обаче за българския зрител Георги Черкелов е Богдан Велински от сериала "На всеки километър" – култов образ, който му донесе не само популярност, но и безусловната обич на публиката – нещо, което е много трудно постижимо, когато играеш отрицателен образ.

За своето изкуство Георги Черкелов казваше: "Този вид изкуство не може да предполага друго, освен да накараш човек да се заслуша, да се загледа, да се разплаче, да се разсмее, да се замисли". А той успя да накара публиката да преживее всичко това.

Дълбок поклон пред човека, артиста и философа Георги Черкелов, чиито талант остава завинаги да краси съкровищницата на българската култура!", се казва още в съболезнователния адрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА