Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 14:05 1 056 0

Култура за всички

  • култура-
  • франкфурт

Културен пропуск за социално слаби във Франфурт на Майн

Култура за всички - 1
Франкфурт на Майн нощем

Само във Франкфурт над 80 000 души живеят под прага на бедността. В същото време цените на билетите за музеи, театри, кино, опера и концерти са се покачили неимоверно. Хората, които и без друго се сблъскват с достатъчно проблеми, свързани с физическото си оцеляване, по този начин на практика са изключени от участие в културния живот, коментира modo.bg.

През 2008г. във Франкфурт на Майн беше учредено сдружението  „Култура за всички“, което пожъна за кратко време голям успех благодарение на своята амбициозна и подкупваща мисия . Сдружението издава подобен на ваучер пропуск за културни мероприятия, който може да бъде закупен на символичната цена от 1 евро (50 цента за деца).

Сдружението преговаря с различни културни институции да допускат държатели на пропуска до техните редовни представления. Отчасти става дума за непродадени места, но междувременно някои културни институции резервират постоянна бройка от местата за своите представления за подобни зрители. За кратко време „Култура за всички“ успя да издаде повече от 4000 пропуска, а постоянно актуализиран списък с над 150-те институции, които го признават, сред които е Академията на Берлинската филхармония, симфоничният оркестър на радио Хесен, Франкфуртската опера и почти всички музеи във Франкфурт,  е наличен на интернет страницата www.kulturpass.net.

„Култура за всички“ вижда своята мисия не само като благотворителност, която позволява на хората в неравностойно положение да участват в културния живот, но преди всичко  като просвещенска работа, а именно да приближава до изкуството онези, които по силата на обстоятелствата е трябвало да израснат без да имат досег с него. Защото какво може да стане от едно общество, в което 15% са лишени от достъп до култура и изкуство?

Сдружението, чието мото е „Човек трябва да може да си позволи малко култура, дори когато не може да си я позволи“, се издържа изключително от работата на доброволци. Основателят на организацията беше отличен през 2009 г. като „Всекидневен герой“ от Берлинския „Тагесцайтунг“, а сдружението беше гласувано като едно от 365-те „места на идеите 2010“ в рамките на кампанията „Германия – страна на идеи“, проведена под патронажа на президента Хорст Кьолер. Всичко това свидетелства за общественото признание на една иновативна идея, която служи за пример на цяла Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА