Last news in Fakti

9 Март, 2012 16:38 1 158 0

Започва София Филм Фест

  • софия филм фест-
  • кино
Започва София Филм Фест - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер е началото на 16-тото издание на Международния филмов фестивал „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ” (Sofia International Film Festival). Събитието ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

Програмата съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма. Селектираните филми ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Голямата петорка, Киното днес – големите майстори, Киното утре – големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

16-ият София Филм Фест ще се състои от днес до 18 март 2012 в София, с предварителни прожекции от 2 до 8 март в Дома на киното и допълнителна програма от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. Фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното. 

„София Филм Фест“ е акредитиран от Международната федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал. Той се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община /Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община/, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, ЮНЕСКО – Регионалното бюро за наука и култура в Европа, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. 

Международният форум на UNESCO „Визия за Балканите – творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа” ще се проведе в рамките на 16-ия София Филм Фест. Специалното събитие ще бъде част от програмата на „София Мийтингс” и ще се състои на 17 март /събота/, в Централния военен клуб. 

Четирима режисьори, от които двама носители на Оскар, ще получат наградата на София за приноса си в киноизкуството - Нури Билге Джелайн, Георги Стоянов, Данис Танович и Хю Хъдсън ще приемат лично престижната награда в Зала 1 на НДК.

Столична община и София Филм Фест учредиха Награда на София за принос в киноизкуството през 2005 г. Йорданка Фандъкова, която е в основата на утвърждаването на това отличие, в качеството си на заместник-кмет и кмет е връчвала Наградата на София на едни от най-изявените личности в световното и българското кино. Наградата представлява плакет, реплика на статуята на света София, дело на големия български скулптор Георги Чапкънов. 

Тази вечер, по време на официалното откриване на фестивала, заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов ще връчи Наградата на София на Нури Билге Джелайн и Георги Стоянов. 

В програмата на 16-ия София Филм Фест са подбрани едни от най-добрите филми, посветени на Целите на хилядолетието и представени на „Милениум“ в Брюксел. Специален гост на панорамата ще бъде г-н Антонио Виджиланте, директор на ООН - Брюксел и директор на Програмата за развитие на ООН - офис Брюксел.

На 10 март, заедно със създателите на фестивала „Милениум”, утвърденият режисьор-документалист Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев, г-н Виджиланте официално ще открие панорамата с корейския документален филм Моят босоног приятел на режисьора Сеон Гю Ли.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА