Last news in Fakti

18 Март, 2012 11:23 1 084 0

Филм от Бразилия с награда на "София филм фест"

  • софия филм фест-
  • историите са живи, когато се помнят-
  • аве

Филмът "Историите са живи, когато се помнят" на бразилската режисьорка Жулия Мурат, копродукция с Аржентина и Франция, спечели голямата награда на 16-ия Международен "София филм фест" - статуетка и 5000 евро.

Наградата бе присъдена от международно жури с председател британският режисьор Дейвид Макензи.

Отличията бяха връчени в събота вечер в зала 1 на НДК. На фестивала бяха представени 260 филма от 52 държави. Над 300 бяха международните гости - режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

"Аве" на Константин Божанов получи четири награди - за режисура - диплом, статуетка и 1000 евро, за най-добър балкански филм - диплом, наградата на "Кодак" за най-добър български игрален филм, наградата на Гилдията на българските кинокритици и кашон вино "Ars Longa" и 1000 евро, осигурени от "Домейн бояр".

Специалната награда на журито - диплом и статуетка, заслужи американският филм "Вълшебната долина" на режисьора Джафи Зин.

Наградата "Джеймисън" (Jameson) за български късометражен филм бе присъдена на филма "Сутрин" на Неда Морфова. Отличието е диплом, статуетка и 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey.

Журито на ФИПРЕССИ награди филма "Враг" на сръбския режисьор Деян Зечевич, копродукция с Босна и Херцеговина, Хърватия и Унгария.

Победител в документалния конкурс е иранският филм "Това не е филм" на Моджтамба Миртахмасб и Джафар Панахи. Наградата е предоставена от ЮНЕСКО. Тази година за първи път световната организация подкрепи конкурса за документален филм на СФФ.

Журито на балканския конкурс присъди поощрителни награди на актьорите от гръцкия филм "Алпи" на Йоргос Лантимос и от турския "Гишето" на Толга Карачелик.

Наградата на публиката спечели "Пънкът не е мъртъв" на македонския режисьор Владимир Блажевски.

На 16-ия "София Филм Фест" Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино беше връчена на четирима режисьори - Георги Стоянов (България), Нури Билге Джейлан (Турция), Данис Танович (Босна и Херцеговина) и Хю Хъдсън (Великобритания).

Асоциацията на филмовите продуценти в България връчи новоучредената си награда - за особен принос в популяризирането на българското кино - на екипите на "София филм фест" и "София мийтингс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА