Last news in Fakti

13 Март, 2012 11:59 2 628 0

Американски филм за българския фолклор

  • софия филм фест-
  • "да ти напълни душата"-
  • проф. тимоти райс-
  • български фолклор-
  • чуждестранен член на бан

Чуждестранен член на БАН е в основата на продукцията, която може да се види на София Филм Фест

Етномузикологът проф. Тимоти Райс, чуждестранен член на БАН и Член на Консултативния съвет  по културно и историческо наследство в Акакадемията, ще представи на 14-ти март, сряда, в рамките на София Филм Фест, филма “Да ти напълни душата   / MAY IT FILL YOUR SOUL”.
Прожекцията е от 18.30 часа, в кино Люмиер.
Проф. Райс е режисьор, сценарист и продуцент на лентата.

Филмът е посветен на отличните изпълнители на български фолклор – семейство Варимезови. Проследяваме историята на тяхната фамилия от 1878 г. до наши дни, паралелно с политическата съдба на страната. Преди Втората световна война музиката е домашно забавление за семейството в малко селце в Югоизточна България. След това, по време на комунистическия режим, талантливият гайдар Костадин Варимезов пренася фолклорната традиция от родния си край в София, където властта решава да я обработи и превърне в символ на националната идентичност и тогавашното предполагаемо благоденствие на народа. След падането на комунизма през 1989 г. най-добрият ученик на Костадин – племенникът му Иван, заедно със съпругата си Цветанка пренася традицията първо в САЩ, а после и по цял свят. Той има многобройни ученици, сред които са и двете му дъщери. А в САЩ, страните от Западна Европа и Япония вече има хиляди почитатели на българските фолклорни песни и танци.

Проф. Тимъти Райс е приет за чуждестранен член на Българската академия на науките през 2010 год. За първи път, той пристига в България през 1969 г. От 1987 г. започва да заснема музикални изпълнения. Той е автор на две научни книги и множество статии, посветени на българската музика. Преподавател е по етномузикология в университета на Калифорния в Лос Анджелис и е директор на Музикалното училище „Хърб Алпърт” към него.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА