Last news in Fakti

24 Май, 2012 12:21 2 023 1

Да знаеш родния си език е повече от грамотност

  • 24 май-
  • фандъкова-
  • попова

Попова поздрави българите в чужбина

Да знаеш родния си език е повече от грамотност - 1
Снимка БГНЕС


Днес поднасяме почит и уважение към първоучителите, Светите братя Кирил и Методий, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на тържественото честване на 24 май пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий",. Това е празник не само на професионално ангажираните в културата, образованието и науката, а на всички българи.
Инвестициите в образованието, културата и науката са не само грижа за запазване на нашия дух, но и мощен фактор за развитието на икономиката и подобряването на живота на хората, каза Фандъкова. Да знаеш родния си език е много повече от грамотност и образованост, повече дори от идентичност. Това е нашата гаранция за настоящето и бъдещето. Буквите, думите, словото са нашата сила, искреност и мъдрост. Затова днес с истинска радост казвам много важната дума "Благодаря", че може да отбележим този празник, заяви Фандъкова.

Тя се обърна към учителите с думите - никога да не се примиряваме с посредствеността.

Фандъкова се обърна към перничани, които преживяха тежко земетресение на 22 май с думите: „Когато вярваме и сме заедно, можем да преодоляваме трудностите”.
Фандъкова покани на днешния празник и един от най-четените съвременни автори - Алек Попов.
Велико е делото на двамата братя, то се признава и по време на Възраждането, посочи вицепрезидентът Маргарита Попова.
.Хубав празник на всички сънародници извън пределите на страната, пожела Попова.
Гордея се, че днес мога да бъда заедно с вас и да кажа, че делото на Кирил и Методий е част от общокултурното дело на света, каза  Маргарита Попова.
Попова се обърна към учителите и учениците с думите, че където и да отиде като вицепрезидент, посещава българските училища.

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се присъедини към празничното шествие. Пред паметника на Светите братя Кирил Методий беше поставено началото на официалната церемония, на която слово произнесе Алек Попов. Тържеството в Аулата на Университета започна с приветствие от проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а тържествено академично слово на тема „Възобновяемата енергия – поглед на бъдещето” представи проф. дхн Тони Спасов – декан на Факултета по химия и фармация.

На Академичното тържество по случай 24 май бяха наградени победителите в Шестия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондация “Св. Климент Охридски” - наградата за поезия получи Невена Борисова за стихотворението „Монолог под небе”, а за проза – Георги Геров за разказа „Канцеларски молив”. Връчена беше и стипендията на фондация "Блага Димитрова". Наградената е Радостина Диянова, студент в магистърската програма Славянска филология.


Венци пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в София бяха поднесени от името на председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на образованието Сергей Игнатов, Столична община и други институции. Граждани и ученици сложиха също цветя на паметника.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Окрадения

    0 0 Отговор
    Тия на снимката знаят само езика на финикийските знаци.