Last news in Fakti

24 Май, 2012 15:25 2 076 1

Великденско яйце с рубини подари Плевнелиев на папата /Обновена/

  • уникално-
  • великденско-
  • яйце-
  • рубини-
  • плевнелиев-
  • папата-
  • 24 май
Великденско яйце с рубини подари Плевнелиев на папата /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

Уникална скулптура на великденско яйце с внушителните размери 2,3 метра,  обсипано с 2000 рубинени червени кристали,  получи папата като дар от президента Росен Плевнелиев. Яйцето е дело на скулптура  Георги Андреев. Размерите на яйцето не са позволили да бъде вкарано в залата за ауиденции.

Освен великденското яйце с внушителни размери президентът подари на папата и икона „Архангелски събор” копие на Димитър Зограф от 1836 г.

В отговор папа Бенедикт XVI е подарил позлатени плакети с личния му герб.

Папа Бенедикт XVI е впечатлен от стабилността на България, коментира след срещата си с него президентът Росен Плевнелиев.
Всяка година българска делегация има аудиенция при папата по случай 24 май.

Аудиенцията на президента при папа Бенедикт XVI е била на четири очи. Двамата са разговаряли на немски език. Президентът е впечатлен. Успял е да сподели своите тези за развитието на България и е получил уверение, че България има отлична репутация във Ватикана, където съдят по делата.

Честит празник на всички! Честит празник и от името на папата. Със специални поздрави към българския народ и благодарности от негово име за българите, които са запазили делото на Светите братя, които играят ролята, по неговите думи, на мост – културен, духовен между Изтока и Запада. Много беше щастлив, че имахме възможност да си говорим на неговия майчин език. Изключително е благодарен за подаръка, който донесохме. Той е много символичен, преди всичко заради това, че 15 майстори в продължение на 2 години в една ювелирна работилница в Пловдив под ръководството на водещ скулптор са произвели този наистина впечатляващ подарък, каза Росен Плевнелиев, съобщи БНР.

България е добър съсед, стабилна и прогнозируема държава, е било подчертано по време на срещата на българския президент с главата на Римокатолическата църква. Двамата са обменили мнения за икономическата ситуация в Европа. “Във Ватикана вярват, че българите са постигнали нещо, което никой друг не е успял да постгине – стабилност, която може да бъде надградена с растеж”, каза президентът Плевнелиев пред журналисти. Такъв не може да бъде постигнат с нови дългове, припомни държавният глава и подчерта, че върху бъдещите поколения българи няма да има дългова тежест, каквато сега трупат много страни в Европа. Младото поколение обаче трябва да участва в разговорите за излизане от кризата, коментира президентът.

Росен Плевнелиев е подновил поканата към папа Бенедикт XVI да посети България в удобно за него време. От страната ни Светият отец може да отправи силно послание като от остров на стабилност към почти 2 милиарда души на планетата.

Част от уникалните документи, свързани с българското историческо минало, които се съхраняват във Ватикана, да бъдат регистрирани по процедурите на ЮНЕСКО като част от световното нематериално културно наследство, е предложил президентът Плевнелиев по време на срещите си в Светия престол. Трябва да показваме историята си, защото имаме с какво да се гордеем, заяви още Росен Плевнелиев пред медиите.

Във Ватикана президентът се срещна и с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

По-късно в Рим Росен Плевнелиев се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе”. Президентът поднесе цветя в базиликата “Санта Мария Маджоре” и на паметника на Иван Вазов.

 
Денят на светите равноапостоли Кирил и Методий е ден на съзидателното начало, на градивната и творческата енергия на нацията и на стремежа на поколения българи към образование и усъвършенстване, заяви вчера  президентът Росен Плевнелиев в привествието си пред гостите на традиционния държавен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Президентът припомни, че делото на братята Кирил и Методий не само укрепва българската държавност и помага за превръщането на царството на българите в една от трите велики сили по онова време в Европа, но още тогава предопределя завинаги пътя на България към духовно единение с другите европейски народи. През 1980 г. папа Йоан Павел II обяви светите братя за съпокровители на Европа, като духовен мост между източните и западните традиции на европейския континент, припомни президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че 24 май е и ден на признателност към всички български творци – учители, научни дейци, хора на изкуството, читалищното и музейното дело. Държавният глава изрази признателността си към съвременните български просветители за това, че изграждат модерна, просветена и успешна България. “Убеден съм, че днес и завинаги науката, книжовността и духовността ще трасират вярната посока за развитие на държавата и обществото ни”, каза още Росен Плевнелиев пред гостите на приема. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на изпълнителната власт, дипломати, дейци на науката, просветата и културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повръща ми се

    0 0 Отговор
    толкова ли сме тъпи, че ги траем!