Last news in Fakti

21 Юни, 2012 15:15 991 0

До месец и половина започва строителството на Българския Лувър

  • българския лувър-
  • договор-
  • строителство

„До месец и половина трябва да започне изграждането на Националния музеен комплекс - "Българския Лувър". Срокът за изпълнение на проекта е две години”, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Изграждането му трябва да приключи до две години, т.е. през 2014 година.

   В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и министърът на културата Вежди Рашидов подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по схема BG161PO001/1.1-05/2008 „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”.

На подписването в сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство присъстваха и зам.-министърът на културата Митко Тодоров, както и Даниела Петрова, председател на Комисия по културата, гражданското общество и медиите в 41-о Народно събрание.
  

„Щастлив съм, че се преборихме и най-сетне започваме усилена работа по този проект. Най-после ще имаме един голям, прекрасен, български национален музей. Днес за мен е денят да осъществя една мечта като художник. Надявам се това да е мечтата на всички български художници, защото от 60 години тук се мисли да има български музей”, каза министър Рашидов при подписването на документа.


   „Това няма да е просто музей - тук ще се съхранява паметта на нацията - от най-ранните икони до съвременни творби, защото без история и памет няма бъдеще", изтъкна Рашидов. „България има толкова много изключителни таланти, от които съм се учил и пред които се прекланям. Щастлив съм, че техни произведения ще могат да бъдат показани в музея”, подчерта Рашидов, според който в момента се търси и име на музея.
 

Лиляна Павлова отбеляза, че досега за култура са предоставени 80 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”. По думите й сегашната огромна инвестиция от над 27 млн. лв. напълно си заслужава. Бъдещият национален музей – със стойностните неща, които ще има възможност да покаже, ще предизвика да дойдат дори хора, които не са се интересували от изкуство. „Музеят ще дава и възможност за развитието на таланта на нашите деца - с изнесени часове в галериите, както е по света”, подчерта Павлова.
  

„Българските таланти трябва да се показват в най-големите музеи в света. И България трябва да бъде домакин, да има прекрасни зали, със самочувствие да посреща световната култура”, подчерта министърът на културата Вежди Рашидов. „Преди години беше едва ли не табу да видите произведения от Салвадор Дали или Пикасо на живо в България. Днес това вече лесно става факт. Това доказва, че вече има такава политика, че България е част от света”, изтъкна министър Рашидов.
   Средствата за Националния музеен комплекс ще бъдат предоставени от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 по проект „Национален музеен комплекс”. Стойността на безвъзмездната финансова подрепа е в размер на 27 251 872 лева. Договорът ще се изпълнява в рамките на 24 месеца.
   Бъдещият Национален музеен комплекс, наричан още „Българският Лувър”, ще се намира в сградите на бившия Технически университет в София. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 м².


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА