6 Декември, 2019 15:22 6 824 12

Банско сведе глава в почит пред любимия си син

  • никола вапцаров-
  • банско

110 години от рождението на големия поет Никола Вапцаров

Банско сведе глава в почит пред любимия си син - 1
Снимка: Община Банско

Банско сведе глава в почит пред любимия си син - поета Никола Вапцаров.

Но нямаше тъга в честването на 110-ата годишнина от рождението му. Защото жителите на Банско никога не са се разделяли с човека Вапцаров, никога не са забравяли стиховете на поета, научени в семейството и в училище. Защото всеки банскалия чувства като свое поне едно негово стихотворение, пишат от пресцентъра на Общината.

С признателност и преклонение бяха поднесени цветя пред паметника на поета в Банско.
В Дома на изкуствата беше открита изложба, именувана „Но разкажи със думи прости". Сама по себе си затрогваща с черно-белите фотографии, с думите на най-близките хора и на съвременници на Вапцаров, изложбата стана още по-вълнуваща с изпълнението на любимата банска песен на поета, с песен по негови стихове, с наученото наизуст от децата и със спонтанно рецитираното от кмета на Банско, Иван Кадев, любимо негово стихотворение - „На прощаване".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2435

    8 12 Отговор
    И все пак, не е ли бил терорист?

    Коментиран от #2, #4, #9

  • 2 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "2435":

    българетата признаха Ботев за терорист, защото се бил борил срещу легалната турска власт. Тези подлоги и него ще признаят ако трябва. Важно е стабилност и пара да пада.

    Коментиран от #12

  • 3 rusnak

    8 4 Отговор
    Велик поет и антифашист комунист!!
  • 4 Бесен Язовец

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "2435":

    Да трепаш сатрапи не е тероризъм, а патриотизъм!

    Коментиран от #10

  • 5 ГосТ

    8 0 Отговор
    "Я надуй, дядо, кавала,след теб да викна — запея песни юнашки, хайдушки,песни за вехти войводи ....Да чуят моми и момци по сборове и по седенки: какви е деца раждала българска майка юнашка.....какви е момци хранила,нашата земя хубава! " А какви ги ражда сега...какви ги храни сега....

    Коментиран от #8

  • 6 Ирина

    4 1 Отговор
    Историята на Банско е богата, бъдещето му е светло. Дано все така очарова хората!

    Коментиран от #11

  • 7 Почитател

    3 1 Отговор
    Аз предпочитам бащата Йонко Вапцаров. Истински комита! Македонец за пример! Синът е харесвал: " ... морето и машините и оня див копнеж по Фамагуста ... "
  • 8 Стрелец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Това не се отнася за Никола Вапцаров.
  • 9 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "2435":

    Публикувано във факти.бг: И все пак, не е ли бил терорист? ------ Не, не е бил терорист. Просто изкупителна жертва на комунистите. За да си бършат ръцете с него и да има с кого да да си правят гаргара.
  • 10 Антикомунист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Бесен язовец пак беснее. Дядо ти е бил сатрап, а ти си внук на сатрап. Т.е. Винаги ще намерите един като Никола Вапцаров, когото да изоставите, за да имате повод обвинявате. Защо не направихте стачка пред съда, за да го спасите от разстрел? А критикувате Елисавета Багряна. Ако тя е имала вина за неговия разстрел, щяхте да я разстреляте след 9.IХ.1944. Но тя е истинска поетеса, а не пише за "честта на храчките". Ако беше останал жив Никола Вапцаров, щеше да ви критикува. Припомням ви бащата на Митко Палаузов, детето - "герой"! Водите се от максимата "Изгори, за да светиш!" /Ама друг да гори, а светлото бъдеще да е за тези, които се пишат комунисти.
  • 11 Без притеснения

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ирина":

    Мнение на истински "заплес"!
  • 12 Антитурцист

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    бългaрeтaтa признaхa Бoтeв зa тeрoриcт, зaщoтo ce бил бoрил cрeщу лeгaлнaтa турcкa влacт. Тeзи пoдлoги и нeгo щe признaят aкo трябвa. Вaжнo e cтaбилнocт и пaрa дa пaдa. --------------------------- Ти, госте, си точно от тези българета, които не са заминали за Турция след 1987 година, защото не са се чувствали турци, не са имали корени в Турция. Лошото е за вас, че нито буржоазната власт, нито по-късно комунистическата са направили това, което трябва. Впрочем комунистическата го направи, но по най-проклетия начин и вие окончателно се написахте турци. А точно вашите деди са помагали на такива престъпници като Ботев. Нали "хайдутин" на турски е "разбойник".