2 Август, 2012 11:42 5 234 0

В Казанлък оживяват легендите на траките

  • казанлък-
  • легенди-
  • траките-
  • долина на тракийските царе

Тракийски воини и жрици, митични същества и герои ще оживеят в Казанлък в края на август. В Празниците в Долината на тракийските царе, по време на които се чества богатото наследство на античността, осмислено от съвременниците, ще се включат професионалисти и аматьори, а жителите и гостите на Казанлък ще станат свидетели на множество културни събития. През тази година традиционните празници на древността се изпълняват като проект, финасиран по ОП „Регионално развитие”, съобщи Stzagora.net.

От 24 до 30 август старинни техники и съвременни умения ще представят занаятчии и приложници от региона, които ще отворят творчески работилници в Панаира на тракийските занаяти. Тракийски легенди ще бъдат представени чрез атрактивния спектакъл „Новите траки“. Под знака на огъня, който за древните има символично и мистично значение, ще оживеят легенди и природни стихии, ритуали, музика и танц.

В Артфест мултимедия, сливайки фотографията и новите технологии, фотографи от цялата страна ще покажат творческата си интерпретация на природните и културни ресурси на Казанлък. Конна езда, стрелба с лък и копие и обреди демонстрират момчетата и момичетата от школата „Багатур“, за да възпроизведат по исторически свидетелства бойните изкуства на траките в организирания „Тракийски стан“.

В програмата е включено и ревю с възстановка на тракийско облекло по находки и описания. „Шепот от древността“ ще се носи от парк „Розариум“, където е предвидена изложба на млади художници. Там се намира и откритата сцена, на която рок, метъл, джаз и поп ще звучат в изпълнение на младежки групи от общината, а състави за автентичен фолклор ще представят традицията на музиката и танца, предавани от поколения.

Фестивалът е планиран за публика от всички възрасти и етноси. За най-малките участници се подготвя атрактивна детска анимация, свързана с културното наследство. Ромска вечер ще ни напомни, че когато засвири ромска музика и се понесе вихърът на ромския танц, никой не остава равнодушен. Една платформа, двама диджеи и стотици фенове на техномузиката ще събере и първият стрийт парад в Казанлък. В празничната атмосфера на споделена музика, танци и настроение ще се включат младите хора от града и неговите гости, а „Дискотеката по звездите” ще се проведе на централния площад „Севтополис“.

Проектът „Докоснати от древността“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ трябва да се реализира в рамките на 24 месеца. Второто му издание ще бъде догодина в началото на лятото.

От Исторически музей „Искра” също са подготвили свои инициативи за включване в празниците, посветени на тракийската култура:

* На 24 агуст от 11.00 часа ще бъде открита ретроспективна изложба „20 години експедиция ТЕМП в Казанлъшко”
* От 11.30 до 16.00 часа същия ден е предвидена кръгла маса на тема „Проблеми и изследвания на тракийската култура”
* На 27 август от 11.00 часа в мултимедийната зала пред граждани, гости и медии ще бъде обявено приключването на проекта „Опазване и подобряване на античния фонд на ИМ „Искра”, а на следващия ден – 28 август от 17.00 часа ще бъде официалното откриване на изложбата по проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА