Last news in Fakti

2 Август, 2020 14:28 2 856 10

Ето кой е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия

  • затворници-
  • роман-
  • книги-
  • клсация-
  • майсторът и маргарита-
  • михаил булгаков

В топ 10 на най-популярните книги сред затворниците са още "Война и мир", "Анна Каренина" и "Възкресение"

Ето кой е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия - 1
Снимка: shutterstock

Руската федерална служба по изпълнение на наказанията състави класация на най-четените книги сред осъдените в страната и на първо място се озова романът "Майсторът и Маргарита" на Михаил Булгаков, съобщи ТАСС.

"Литературните предпочитания на лицата, намиращи се в местата за лишаване от свобода, станаха известни в рамките на акцията "Твоите приятели - книгите". Най-популярна книга в затворите е "Майсторът и Маргарита", следвана от "Престъпление и наказание" на Достоевски и "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма", се казва в съобщение на институцията.

В топ 10 на най-популярните книги сред затворниците са още "Война и мир", "Анна Каренина" и "Възкресение"на Лев Толстой, "Тримата мускетари" на Александър Дюма, "Братя Карамазови" на Фьодор Достоевски, "Клетниците" на Виктор Юго и "Тихият Дон" на Михаил Шолохов.

Сред най-четените автори зад решетките в Русия са Ерих Мария Ремарк, Борис Акунин, Николай Гогол, Теодор Драйзер, Александър Солженицин, Гузел Яхина, Даря Донцова. Осъдените се вълнуват и от поезия, най-популярни сред тях са творбите на Сергей Есенин, Александър Блок, Анна Ахматова и Марина Цветаева.

"В мъжките изправителни колонии осъдените предпочитат исторически, приключенски, детективски романи и фантастика, в женските най-популярни са любовните романи, а във възпитателните колонии - приключенската литература", съобщиха от федералната служба.

1137 библиотеки и над 700 читални работят в изправителните учреждения в Русия. Те разполагат с над пет милиона печатни издания. 1356 литературни кръжока са организирани в затворите, в тях членуват над 38 000 осъдени. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОСЪДЕН НА СМЪРТ

    12 2 Отговор
    ПОСЛЕДНО ЖЕЛАНИЕ?:-ДА ИЗГЛЕДАМ "ДЪРЗОСТ И КРАСОТА"..ХА ХХААА..
  • 2 Гешеф

    8 4 Отговор
    В моите зандани разрешавам само Винету.
  • 3 8888

    12 0 Отговор
    Всички тези книги четени затворите , според вас , колко от тях са прочетени от малоумните министри на Боко ?
  • 4 В.В.П.

    4 1 Отговор
    ТИХИЯТ ДОН,, Е НАЙ ДОБРОТО В КЛАСИКАТА...
  • 5 В.В.П.

    5 0 Отговор
    За Б.б....,, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ,,,Ако я разбере...
  • 6 В.В.П.

    3 0 Отговор
    Мене ме кефи ,,, ЧОВЕКЪТ АМФИБИЯ,,,НА А. БЕЛЯЕВ
  • 7 1521

    13 2 Отговор
    В "изостанала" Русия, хората по затворите четат книги то не какви да е, а трудове написани от класици.
    В "демократична" България, Премиерът се хвали, че е чел "Винету" и то не до края. А по форумите, младежите пишат все едно са жители на Тамбукту и са в БГ само за малко.
    И всичко това се смята за много "фешън", "HD","6K"....
    Повечето искат да "факат" някой, ама не знят кой е Иван Вазов, например. Всичките един за друг са "Бро", ама не знаят създателят на "Менделеевата таблица" и я бъркат с талончета върху кито драскат във Евро-Футбол и казината.
    Всичките искат да "дрифтят" с колите, но не знаят кой е Ото, и за тях Дизел е вид гориво........

    Коментиран от #10

  • 8 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Значи в затвора Бойко и Гешев ще могат да почетат класици. Гешев ще разбере най после разликата между Ана Каренина и Керенски, а Бойко ще осъзнае, че се заблуждава, когато цитира Достоевски . В Братя Карамазов не се среща израза" Неговата шуба ли откраднаха или той открадна шуба", но звучеше добре за аудиторията, когато се оправдаваше, че няма остров в Гърция.
  • 9 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Пропуснах и Томислав Дончев. Да почете в панделката Гьоте и другият път, когато го цитира, да е нещо наистина писано от него, а не да си измисля.
  • 10 Рони

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "1521":

    Ами това са днешните мъже. Толкова са глупави, да не знаят че Diesel са дънки.