Last news in Fakti

7 Ноември, 2012 14:34 1 158 0

Европа среща Азия на SOFIA ARCHITECTURE WEEK

  • sofia architecture week-
  • европа-
  • азия-
  • фестивал
Европа среща Азия на SOFIA ARCHITECTURE WEEK - 1
Павилионът на Южна Корея на изложението в Шанхай

За пръв път в своята петгодишна история фестивалът SOFIA ARCHITECTURE WEEK се оглежда далеч на изток и развива темата за азиатския подем. За първи път българско събитие посреща куратор от Китай – световноизвестния артист Женинг Фанг, който селектира участниците във форума. Те ще се включат и в дискусията за културната инфраструктура на София на прага на кандидатстването й за Европейска столица на културата 2019.

Без съмнение Азия е съвременната лаборатория за развитие на света – икономически, културно и архитектурно. Наред със стремглавия икономически растеж, демографският прираст на градовете изисква бързо благоустрояване – инфраструктура, сграден фонд и обществени пространства. В същото време Европа инвестира в подкрепа на най-ценния си актив – културно-историческото наследство, а редица програми на Европейската комисия и ЮНЕСКО подкрепят опазването и развитието му.

Проект като „Европейска столица на културата“ вероятно е единственият шанс за мащабно обновяване и създаване на нови пространства за култура в българските градове през следващия програмен период на европейските оперативни програми. За кандидатстващия град е важно да предложи общоевропейска и дори световнозначима тема, която да привлече международна публика. За България точно такава тема може да бъде срещата между Европа и Азия.

Като първи стъпки в подкрепа на темата Европа среща Азия международният фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще бъде гост-домакин на конференцията „Азиатски подем“ (Asian Boom), която ще се проведе на 1 декември в зала 7 на НДК. Участниците са подбрани от Женинг Фанг, куратор на тазгодишния китайски павилион в програмата на Венецианското биенале.   Фанг е световноизвестен съвременен китайски артист, критик, създател на едромащабни артистични и архитектурни проекти и архитектурни изложби. Мнението му е търсено и ценено в разработването на културни инфраструктурни проекти.

Като куратори на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012 по покана на Фанг у нас ще пристигнат и Джайкун Лю (Китай), Минсук Чо (Южна Корея), Йоши Ямазаки (Япония).

Джайкун Лю е от новото поколение китайски архитекти, които преосмислят традиционните китайски строителни техники, използват ги по нов начин в своите сгради, държат на връзката със средата и на емоционалното изграждане на интериора. Носител е на множество международни награди. Корейският архитект Минсук Чо е една от глобалните суперзвезди на Азия. През 2000 г. печели наградата „Млад архитект на годината” на Нюйоркската архитектурна лига, а впоследствие основава студиото Mass Studies, което стои зад емблематични проекти като магазина на дизайнерката Ан Демюлемеестер в Сеул и павилиона на Южна Корея за изложението в Шанхай. Йоши Ямазаки е японски архитект, който от 6 години работи в София и експериментира с балканския начин на живот, той е и сред активно пишещите за архитектура в нашата специализирана преса. През 1997 г. Йоши Ямазаки основава в Токио архитектурното студио Yamazaki+Ivanova Studio of Architecture съвместно със своята съпруга,  българката Надя Иванова, а от 2006 г. студиото работи в София.

Петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се състои от 26 ноември до 2 декември. Организатори на събитието са ЕДНО, фондация „Америка за България” и Национален дворец на културата в партньорство със Столична община. Програмата тази година включва над 70 участници от цял свят, презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА