Last news in Fakti

19 Декември, 2012 17:49 24 882 13

Археолози откриха "извънземен" череп

  • разкопки-
  • извънземен-
  • череп

Хилядолетен череп на „извънземно“ – силно удължен и сплескан като на съществото от филма на Ридли Скот „Пришълецът“, откриха археолози по време на разкопки в мексиканско село, съобщи "Дейли мейл". Любителите на сензации обаче ще бъдат разочаровани, тъй като Националният институт по археология и история на Мексико обяви на сайта си, че това е човешки череп, който е изкуствено деформиран.

На около 300 метра от жилищните сгради в Онавас са били намерени 25 човешки скелета, като черепите на 13 от тях носят следите на въпросната деформация, а при 5 зъбите са били обработени по особен начин. Такава културна практика е била свойствена за предколумбовата цивилизация на Южна и Централна Америка – при инките и маите. Подобни свидетелства обаче досега са били откривани доста по на юг. Находката говори, че тези древни практики са били по-широко разпространени, отколкото досега се е смятало, твърдят учените.   

Деформирането на черепа в индо-американските култури се е използвало за различаване на представителите на отделните социални групи или за ритуални цели, обяснява ръководителят на археологическия екип Кристина Гарсия Морено.

Главите на бебетата били притискани със специални дървени менгемета или завързвали детето в лежащо положение „под преса“, за да не може черепът да се окръгли. Методът бил толкова опасен, че често хората с деформирани черепи умирали в млада възраст, отбелязва „Дейли мейл“.

Зъбното „осакатяване“ според Морено се свързва с ритуал за навлизане в юношеството. Това се потвърждава от факта, че и петте черепа с подобни намеси са принадлежали на младежи над 12-годишна възраст.

По някои от скелетите е имало украшения – гривни, обици и колиета от раковини от Калифорнийския залив, но само един от 25-те скелета е на жена. 17 са на деца и юноши на възраст от 5 месеца до 16 години, а само 8 са принадлежали на възрастни. Това потвърждава, че практиката с деформиране на черепите е била пагубна. Иначе в загадъчните човешки останки не са били установени никакви следи от смъртоносни болести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светослав филипов

    1 2 Отговор
    още колко други подобни неща са открили,но не ги показват от НАСА. Че доста хора и религии ще изпаднат в ужас.
  • 2 ahaha

    1 0 Отговор
    Методът бил толкова опасен, че често хората с деформирани черепи умирали в млада възраст, отбелязва „Дейли мейл“. i kade sa vi detskite 4erepi na umreli deca da 4uem? namerete detski umreli i togava davate teorii psichoangli4ani takiva! ima edna osobennost v tezi 4erepi i tq e fakta, 4e ako priloji6 sila i izdalji6 4erepa to nemoje da uveli4i6 i obema na mozuka, a na snimkata obema na kutiata e 2 pati po-golqm ot normalnia mozuk! i da go krivi6, i da go sviva6 - ne moje da uveli4i6 obema! 6tom e s po-goliam obem zna4i e drug vid su6tetvo! vtoroto mi dokazatelstvo e, lupsata na "6evove"! pri homo sapiens 4erepnata kutia e sustavena ot "kosti slepeni s 4evove", pri vsi4ki sa ednakvi na ednakvi mesta i proporcii edna sprqmo druga. tuk 6evove po4ti lipsvat!?! v nacionalnia prorodonau4en muzei v Peru ima edin kup podobni 4erepi, nqkoi ot koito dosta po-golemi ot tozi!

    Коментиран от #13

  • 3 FAKE

    1 0 Отговор
    fake
  • 4 Бхд БхД

    1 0 Отговор
    Не всичко е истина.
  • 5 Ильо войвода

    1 1 Отговор
    Това са го правели и прабългарите, и не се прави с менгеме а с пръстен, който се поставя на главата на новороденото. така са развивали допълнителни сетива и всички народи са се страхували от тях!

    Коментиран от #8

  • 6 извънземен

    1 1 Отговор
    спокойно Земляни, откриха череп .. на 21.12.2012 ще се запознаем персонално!!:)
  • 7 Янко

    0 0 Отговор
    Те мъжете им и на онази си работа са закачвали по едно паве да тежи и така са си ги разпъвали по половин метър.
  • 8 alfa

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ильо войвода":

    Точно така е, изпревари ме с коментара :))
  • 9 Ботев Пд

    0 0 Отговор
    Да не е ... от пластмаса?! :)

    Иначе - прилича на ... Нефертити :))
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Не знам за извънземни, но черепите на някогашните "Атланти" са били с такава форма.
  • 11 Реалист

    0 0 Отговор
    Прилича ми а реквизит от Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull /Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп/
  • 12 ГОСТА

    0 0 Отговор
    Някой задава ли си въпроса как подобна практика е възникнала в толкова много и различни цивилизации по целия свят, без дори да имат пряк или косвен контакт по между си ?
  • 13 Бай Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ahaha":

    А ти сигурен ли си, че на снимката е точно един от тези черепи или е някаква друга!