Last news in Fakti

3 Октомври, 2012 14:36 1 983 0

Откриха черепа на Мона Лиза?

  • разкопки-
  • манастир-
  • мона лиза-
  • флоренция
Откриха черепа на Мона Лиза? - 1
Снимка: БГНЕС

Още два скелета, вероятно женски, са открили италиански археолози, провеждащи разкопки на мястото на предполагаемото погребение на Мона Лиза в околностите на някогашния манастир „Св. Урсула“ във Флоренция, съобщи агенция АНСА. С това скелетите, намерени в хода на експедицията от година насам, стават общо 7.


Археологът Силвано Винченти, ръководител на проучвателните работи, смята, че последните останки наистина биха могли да принадлежат на прочутия модел на Леонардо, тъй като са били погребани близо до олтар, изграден около 1542 година – времето, когато е починала Лиза Герардини дел Джокондо. Ентомологът Стефано Ванин от Университета в Хъдърсфийлд близо до Манчестър ще се опита да датира по-точно човешките кости, изследвайки останките на насекоми, намерени в почвата на гроба.

През ноември всички скелети ще бъдат транспортирани в Равена, за да бъдат подложени на допълнителни ДНК анализи.

Единият от новооткритите скелети е цял, от другия са останали само фрагменти. Сред останките са и два черепа. Едната дама очевидно е била висока и доста млада – запазени са всичките й зъби. Учените вече разполагат с образци от тъканта на 6 различни жени. Главната задача на изследователите е да намерят черепа на Мона Лиза, по който да възстановят как наистина е изглеждала Джокондата, да я сравнят с портрета, завещан от великия Да Винчи, и да се произнесат дали точно тази жена в крайна сметка му е позирала за най-прочутата картина в света.

Историците смятат, че Лиза Герардини е прекарала последните си години в манастира „Св. Урсула“, за да се грижи за дъщерите си монахини, и със сигурност е погребана там. Настоящата находка е най-важната от началото на разкопките, твърдят археолозите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА