Last news in Fakti

24 Януари, 2013 12:58 4 446 0

Квазимодо на Калин Врачански - урод с благородна душа

  • спектакъл-
  • театър "софия"-
  • калин врачански-
  • "парижката света богородица"
Квазимодо на Калин Врачански - урод с благородна душа - 1
Снимки: Явор Ганчев

Като същинска средновековна площадна драма се разгръща пищният спектакъл „Парижката Света Богородица“, чиито премиерни представления са тази вечер и утре в Театър „София“. Режисьорката Лилия Абаджиева превръща безсмъртната творба на романтизма, завещана от Виктор Юго, в зрелище с ефектна хореография и музика, като дори е отделила катедралата Нотр Дам от декора на Васил Абаджиев с нещо като „ров“ от публиката.

За да стане духът на късното Средновековие още по-осезаем от залата, някои масови сцени са решени като игра с кукли марионетки. Драматизацията на историка Димитър Стоянович не е многословна и наистина в някои моменти по-важна от пестеливото слово е полифонично създадената атмосфера на романтични страсти – любов, милосърдие, мъст.

В сърцето на сцената е църквата „Парижката Света Богородица“, около и в която се вихрят копнежите на четирима мъже по екзотичната танцьорка Есмералда. В крехката си фигура тя като във фокус събира инстинктите на мъжкия свят да я поругае и убие или да я защити и спаси. Неузнаваем под пластичния грим, който го превръща в чудовище, е красавецът Калин Врачански в ролята на гърбавия звънар Квазимодо.

Точно според каноните на романтизма, и в спектакъла под уродливата външност се крие благородно сърце. Врачански ще влезе в титаничен двубой със своя благодетел, разкъсван от тъмни нагони - абат Клод Фроло (в изключително силното изпълнение на Пламен Манасиев), за да загатне възможната победа на доброто над злото, на душевната чистота и човешкото достойнство над мерзките помисли и унижението, властващи на тая земя. Това, разбира се, не променя смъртоносния финал, който е толкова въздействащ, че за един кратък миг напомня картина на Делакроа.

В образа на Есмералда влиза младата чаровница Симона Халачева, възпитаничка на проф. Стефан Данаилов и известна от сериала „Забранена любов“, спектакъла на Народния „Пет жени в еднакви рокли“ и др. В останалите водещи роли са Мартин Гяуров (капитан Феб дьо Шатопер), Юлиян Малинов (поетът Пиер Гренгоар), Николай Върбанов, Михаил Милчев, Росен Белов, Юлиан Рачков и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА