Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 11:56 1 745 0

"Ричард ІІІ" в Народния театър - Теди Москов черпи с Шекспир-чорба

  • теди москов-
  • спектакъл
"Ричард ІІІ" в Народния театър - Теди Москов черпи с Шекспир-чорба - 1
Параскева Джукелова и Георги Мамалев репетират в "Ричард ІІІ" на Теди Москов. Снимка: Атанас Кънчев

След супер успешната постановка „Ричард ІІІ“ на Варненския театър под режисурата на проф. Пламен Марков, която донесе 3 награди „Икар“ на екипа, включително и за главна мъжка роля на великолепния Стоян Радев, идва и „свободната“ версия на Теди Москов в Народния театър. Свободна, свободна – знаем колко може да бъде свободна интерпретацията на театралния чешит, който побра един нетипичен Макбет с пазарска мрежичка в рамките на 55 минути виртуозни гегове за въртележката на властта.

Премиерните представления на спектакъла „Ричард ІІІ“ по Шекспир и Теди Москов са на 15, 16 и 17 февруари. Появата им на сцената е очаквана меко казано с любопитство, защото според обявените първоначално планове на академичното ръководство над историческата хроника трябваше да работи тежка руска артилерия – известният режисьор Юрий Бутусов, сътворил феномена „Лов на диви патици“ на българска театрална почва.

Вместо това ни предстои лекокрилата версия на Теди Москов, в която като краля злодей ще видим Георги Мамалев – шеметен комик, комуто обаче не са чужди изненадващите трагедийни дълбини. Сред останалите актьори са Йосиф Шамли, Георги Спасов, Илиана Коджабашева, Параскева Джукелова, Жорета Николова, Никола Додов, Теодор Елмазов, Евгени Будинов, Елина Калинова и др. 

В екипа са сценографът Божидар Симеонов, композиторът Антони Дончев, костюмите са дело на Свила Величкова, а хореограф е Борис Радев.

Текстът на пиесата „Ричард III" е отпечатан за първи път анонимно през 1597 г. в т. нар. „кварто" (малко по размер) издание, а година по-късно – като трагедия, излязла изпод перото на Уилям Шекспир. При отпечатването на известното Първо фолио със съчиненията на Шекспир през 1623 г. трагедията е причислена към неговите исторически драми – четвърта поред от тетралогията „Хенри VI".

Сюжетът й обхваща последните години от борбата за английския престол в средата на ХV век, популярна като Войната на розите заради изображенията на гербовете на воюващите родове – Йорк и Ланкастър, съответно с бяла и с червена роза.

Бъдещият крал Ричард не може да прости на брат си Едуард, който поема короната, и решава да си отмъсти. Погубва голяма част от членовете на кралската фамилия и убива собствените си братя и дори невръстните си племенници, за да си разчисти пътя към властта.

По време на управлението на Ричард III неговият доверен Бъкингам организира неуспешно въстание, с което да върне трона на законния престолонаследник Ричмънд. Около две години след коронясването си Ричард е убит в битката при Босуърт. По време на сражението, в резултат на което Ричард ІІІ губи короната, той загубва коня си. Оттам се ражда и крилатата реплика: „Заменям кралство за кон!" Ричард е последният британски крал, убит при сражение.

След „Макбет“ като фастфууд, режисьорът Теди Москов представя работата си като балканска „Шекспир чорба" – колаж от класическа драматургия и свободна интерпретация на елементи от пиесата в типичния за него стил на фантазиране. През призмата на забавлението и очарованието тя повежда зрителя към сериозните теми за деспотичната власт, цинизма, погазването на закона, на морала, на семейството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА