12 Юни, 2021 19:34 2 028

Русе ще представи балета в две действия от ЛУДВИГ МИНКУС - "Б А Я Д Е Р К А".

  • огнян стамболиев-
  • баядерка

На 16 юни от 19 часа в Доходното здание Държавна опера, режисьорската версия и постановка са на акад. Калина Богоева

Баядерка (La Bayadère) по музиката на Лудвиг Минкус е поставен с класическата хореография на френския балетмайстор Мариус Петипа по либретото на руския либретист Сергей Худеков. Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари, 1877 година.

Балетът в настоящата режисьорска версия, чийто автор е академик Калина Богоева, беше поставен за първи път на сцената на Русенската опера на 29 април 2021.

А за първи път в България „Баядерка“ е представена на сцената на Софийската опера и балет на 19 октомври 2012 година. Постановчик е Павел Сталинский, а диригент – Григор Паликаров. До осъществяването на тази постановка у нас са поставяни неколкократно съкратени версии или само третото действие.

Сюжетът на балета е ярък израз на опияняващото въздействие на екзотиката, която носят танците на не толкова познати за европейската култура народи.

"Баядерка" (La Bayadère) разказва историята за любов, страст и отмъщение, а действието се развива в Индия. Сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се счита за шедьовър в сценичната изява на кордебалета.

Алойзиус Лудвиг Минкус (1826-1917) е австрийски балетен композитор, виртуозен цигулар и диригент, който, привлечен от дирекцията на имперските театри в Санкт Петербург, дълги години остава да живее и работи в Русия.

Известен е преди всичко с творчеството си като композитор на балетна музика.

Художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера - Русе е Весела Василева, балетмайстор е Марияна Захариева, а сценографията е на Иван Токаджиев. Костюмите са дело на Яна Дворецка, а мултимедията - на Стефан Матеев.

В главните роли този път русенската публика ще види като Никия - Мию Хирамацу, Солор ще е Масаки Такада, а Гамзати - Станислава Караджова-Пенчева.

Върховният жрец и в този спектакъл ще бъде представен от Михаил Дамянов.

Участват още солисти и corps de ballet на Държавна опера - Русе

Билети на каса Опера :

понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа

тел. 0878 218



Свързани новини