Last news in Fakti

18 Август, 2021 09:37 1 328 3

Ситуацията с донорството в България

  • донорство-
  • българия-
  • филм-
  • стефан командарев-
  • живот от живота

Това е темата на новия филм на Стефан Командарев “Живот от Живота“

Ситуацията с донорството в България - 1

България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. Зад тази цифра се крият реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора. И на техните семейства.

В България, в която беше направена първата в Източна Европа трансплантация на сърце (1986 г.), днес тези операции са малко и с всяка година стават все по-малко.

Всички тези факти са причина Стефан Командарев да направи филма „Живот от Живота“, който ще има двойна премиера – на 11 септември, от 20:00 часа, в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември, от 20:30 часа в Дома на Киното в рамките на фестивала София ДокуМентал.

„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Доколкото знам, имаше едни трансплантации, в Правителствена болница.... Да бяхте направили филм за тях! А иначе - нищо ново. Едно време, мисля че бе краят на 70-те или началото на 80-те години, имаше един филм "Месо". Доста впечатлителен и на тази тема...
  • 2 Скръб ли

    1 1 Отговор
    Заради чакащите трансплантации колко хора трябва да измрът вместо да се радват на живота. Лекарите като "спасители" колко пачки ще пъхнат в джоба.
  • 3 Алтер

    2 0 Отговор
    Всеки сам трябва да решава какво да правят с органите след смъртта си.