Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 14:29 4 850

Ускудама и Одрин

  • одрин-
  • понятие-
  • произход-
  • значение-
  • ускудама

Произход и значение на понятието

В статията си, посветена на името на Одрин и публикувана вчера от ФАКТИ, обещах да изследвам и най-старото название на града - Ускудама. Какво означава то и каква е смисловата му връзка с Одрин?

В името Ускудама са очевидни двете съставки - "уску" и "дама", като значението на втората е добре известно - град, селище - в тракийската древност. Но какво ще рече понятието "уску" или по-точно - етнонимът "уски"?

Според италианската историческа традиция най-древното население на Апенинския полуостров е тайнствен народ, наречен оски. До неотдавна се приемаше, че оските са обитавали Кампания, но напоследък се смята, че са населявали много по-обширни територии от полуострова, както и други земи в Южна Европа.

За най-древно население на Иберия се смятат баските, чието самоназвание е euskal. Баските наричат своя език euskara или uskara и тъкмо това название е отправна точка в моето изследване. Според мен първата съставка на това слово - eu - не означава нищо друго, освен известното ни, най-вече от древногръцкия език, понятие "ев" - благороден. Но първоначалният смисъл на "eu" ( ев ) е "стар". В арамейския език то е "avi", а продължава да съществува непроменено и в съвременния италиански, където "avi" означава предци, прадеди. Във френския език от този субстантив е възникнало понятието "avant" - преди - и т.н., примерите са безброй. Първият владетел на българите, според "Именника на българските князе", е Авитохол, чието име новата вълна от изследователи на българската древност правилно е разтълкувала като "син, потомък" ( "тохол") на " предците" ( "ави").

Какво тогава би означавала втората съставка - "kara" - на понятието euskara ( uskara ). Смятам, че "kara" ( кара ) ще рече "хора" ( човеци ). В моя неотдавнашна статия, озаглавена "Свят на кората", разкривам, че понятието "хора" произлиза от "кора" - материална, тленна обвивка. Невъобразимо количество понятия водят началото си от "кора" - кожа, обвивка - което характеризира целия материален, видим свят - светът на привидностите. Но словото "кора" включва понятието "карма" - движение и възмездие ( "кара" - наказание ), на което са подвластни облечените в материална обвивка същества. Не е нужно да дълбая повече - правя го в достатъчна степен в текста си " Свят на кората".

Следователно euskara или uscara ще рече: "стари хора", "благородни предци". Турската дума "ески" има същия смисъл.

Названието "баски" и " баскара" ( техният език ), дадено на този етнос от другите, по-късни иберийски народи, смислово допълва тълкуването на euskara. Смятам, че думите "баски", "баскара", в които разпознаваме термина "ба" - означава бащи ( предци ), бели хора, а защо не и хора, произлезли от боговете "баг - с - кара". Това слово по странен начин съответства на името "Балкара", което може да се тълкува като " бели хора ( народ )" или " хора - народ - на Баал ( Белия бог )". Тъй като първообразът на понятието " кара" ( кора, хора ), произлиза от карма и кара - движение, наказание, възмездие - аз съзвучно разтълкувах в мой текст, публикуван преди няколко дни от ФАКТИ, нашия български етноним като "народ - пазач ( охранител, "карател" ) на Белите богове".

За сведение тюркската дума "бур, буре", от която някои изследователи извеждат произхода на етнонима "българи", означава "вълк" - същото понятие, до което стигам в цитирания по-горе мой текст.

Кои в крайна сметка са тези благородни, стари, бели предци - бащи и богове - от които произлизат баските, смятащи себе си за най-древен народ не само на Иберийския полуостров, но и в Европа? Смятам, че това са пеласгите, великаните, едреите, наследници на атлантската раса - същите, които са създали най- древните цивилизации на новото човечество, същите, които са основали град Одрин. Одриси и оски ( уски ) според мен са понятия с еднакъв смисъл и съответно двете имена - Одрин и Уску(дама) са идентични.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА



Свързани новини