Last news in Fakti

4 Април, 2013 16:24 1 160 0

Пернишките сурвакари настъпват към ЮНЕСКО

  • световно културно наследство-
  • кандидатури-
  • юнеско-
  • мила сантова-
  • министерство на културата

България предлага 6 нови кандидатури за световното културно наследство

Пернишките сурвакари настъпват към ЮНЕСКО - 1
Снимка: БГНЕС

Шест нови български кандидатури ще се борят за влизане в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКО, обяви заместник-министърът на културата Мила Сантова.

Това са двугласното пеене в град Неделино, проектът „Песента – минало, настояще и бъдеще” на читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1926” в село Сатовча, народният празник и обичаят „Сурва” в Пернишка област, чипровските килими, както и добрите практики на българското читалище като културна институция и Националният събор на народното творчество в Копривщица, който през 2015 г. ще чества 50-годишен юбилей от създаването си.

Според проф. Сантова има голяма вероятност българските предложения за 2013 г. да бъдат одобрени, а вписването им би било признание, което ще направи нашето културно наследство още по-видимо за света. Всяка от кандидатурите вече е представена в централата на световната организация с досие и документален видеоклип.

Това обаче не е процес, чийто изход можем да очакваме след няколко дни - кои от кандидатурите ще бъдат приети, ще стане ясно най-рано след една година, поясни Сантова. “Трябва да се въоръжим с търпение, което не е свързано с качествата на подготвените кандидатури, а с технологичния процес, който се предвижда от ЮНЕСКО”, коментира тя.

Средствата, които Министерството на културата е отделило за подготовката на кандидатурите, е 40 000 лева.

В пресконференцията за представянето на шестте нови кандидатури на „Сцена 17“ в Министерството на културата като специални гости участваха певиците от прочутата в цял свят с уникалното си полифонично пеене на три гласа група “Бистришките баби”, както и техни внучки. Този тип пеене е запазено още от предхристиянската епоха, а “Бистришките баби” са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА