12 Май, 2022 11:57 1 447 8

"Опашката" на Захари Карабашлиев е романът на годината

  • захари карабашлиев-
  • опашката-
  • роман на годината-
  • книга-
  • успех

Писателят бе отличен с две награди за успешния си роман

Носителят на Единадесетата литературна награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“ (НДФ) е „Опашката” на Захари Карабашлиев. Това беше обявено на тържествена церемония в галерия „Средец“. Освен престижното отличие авторът на романа-победител получи и парична награда от 11 000 лв., заедно с две емблематични за НДФ книги - "Добри" и "Река на толерантността", връчени от изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова, съобщава БТА.

"Опашката" на Захари Карабашлиев е романът на годината

Освен това Захари Карабашлиев получи за романа „Опашката” и пластиката „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 г. сред общо 12-те номинации на книжарници „Хеликон”.

„Опашката” е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Съставът на журито бе пазен в тайна до самия час на обявяване на победителя, за да се гарантира липса на всякакви опити за лобиране. От общо 34 романа, издадени през 2021 г., журито номинира първоначално шест произведения: „Жена на вятъра“ от Александър Секулов (изд. „Хермес“); „Мисия Туран“ от Алек Попов, (изд. „Сиела“); „24 часа труд“ от Васил Панайотов, (изд. „Жанет 45“); „Шестият пръст“ от Деляна Манева, (изд. „Сиела“); „Т като Ташкент“ от Христо Карастоянов, (изд. „Жанет 45“) и „Опашката“ от Захари Карабашлиев, (изд. „Сиела“).

"Опашката" на Захари Карабашлиев е романът на годината

„Беше по-лесно да отсеем шестимата номинирани, отколкото впоследствие да излъчим като победител един от тях”, каза проф. Биолчев.

Захари Карабашлиев благодари за честта да бъде носител на престижната награда и сподели, че тя е важен стимул за един автор в тези времена на разлом. Той каза, че в разломни периоди като писател е избрал да бъде максимално близо до времето, но и максимално далече, за да успее да преработи случващото се. И най-важното – избрал е да бъде винаги „100 процента ясен”.

„Културата, тази култура, която води човечеството напред, културата на Просвещението и прогреса започва с КНИГИТЕ! Във време на фундаментално разделение и цивилизационен разлом (и то не някъде навън, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и почти едни и същи изречения да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?

Мой ангажимент като писател е не да помирявам и утешавам (за това служи религията), нито пък да поучавам (за това е образованието), а да съм достатъчно близо до тревогите на времето, в което живея, но и на достатъчна дистанция, за да мога да ги преработвам в писане… Надявам се книгите ми да бъдат освен всичко друго документ както на това, което Бог ми е отредил като способности, също на моя труд, но и на времето, в което живея. Така, както съм го видял.“, каза Карабашлиев.

Езикът е единствената територия без разлом, той е единственият обединител, смята проф. Биолчев.

Престижният конкурс се провежда от 2011 г. Целта му е да насърчава и популяризира съвременната българска художествена литература, посочват организаторите. През 2021 година отличието взе романът „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. Жанет 45).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    Соросоидчето, продавач на хартия не е Автор. За да си Автор, трябва да има гръбнак, който му липса по рождение.
  • 3 Доротея

    2 6 Отговор
    И нито дума каква е тази опашка!? Опашката на дявола ли е, лисича ли е, на някой лидер от възраждане или най банален руски пушестий хвост?
  • 4 Награди

    6 2 Отговор
    Развяваш синьо-жълт парцал истерично като Захо и все ще се намери някоя награда да захлебиш...
  • 5 балъци

    6 0 Отговор
    пазарете тая пропаганда шорош черпи
  • 6 123

    3 0 Отговор
    Неприятна личност, конюнктурен и среден като ниво писател. Както и всички, които печелят редувайки се, едни и същи. От хигиенни съображения избягвам съвремена българска "литература".
  • 7 Пълно заглавие

    2 0 Отговор
    Опашката на Сорос.
  • 8 Отвратен

    2 0 Отговор
    Аман от измислени писатели! Тъжна работа.