26 Май, 2022 09:00 11 436 42

Приемственост между тракийските и българските царски династии

  • българи-
  • династии-
  • царе-
  • траки

Често ние българите сме критикувани, че приемственост в България липсва. Всъщност това далеч не е така

Приемствеността е много важно нещо – и в държавните дела и в културно-икономическите отношения и по линия семейство-род-народност. Често ние българите сме критикувани, че приемственост в България липсва. Всъщност това далеч не е така, просто фактите не са добре обяснени, а някои от тях и изобщо осветени.

Официално в българските учебници по история пише, че прабългари, траки, славяни са различни общности, но от тях се получила българската народност. В последните години излязоха много доказателства, които показват че тези общности не са били толкова различни и в политическо, и в културно, а и в генетично отношение. Даже обратното. Има и още по-интересни доказателства за приемственост, като например по отношение на управляващите царски фамилии още от преди две хиляди години, по времето когато се е родил Христос, през периода на Средновековието, чак до най-нови времена.

До римското нашествие тракийските царе сключвали династични бракове основно с дъщери на видни представители на гръцките полиси. Нашествието на Римската империя на Балканите, което започва през втори век преди новата ера от югозапад, променя донякъде обстоятелствата. Битките между Рим и царете на старото Македонско царство довеждат до постепенна загуба на независимост и на македонци и на сродните траки. Решаваща е битка при Пидна в 168 г. пр.н.е. по време на т.нар. Трета македоно-римска война. Македонското царство е разделено на четири, като тежки ограничения и зависимости са наложени над местното население. Немалка част от него е поробена и отведена, а част и изгонена от страната.

Идва ред на сблъсък с траките и тракийските царства на одриси, трибали, меди, гети, мизи, беси, сапеи. Близо два века продължава кървавия сблъсък между римляни и траки, а ако добавим и сродното македонско царство, ще кажем че отнема на Рим три века да завоюва Балканите. Това е така поради многобройността и храбростта на местното балканско население, от което според признанията на редица стари автори излизат най-добрите войни в Античността.

В резултата на преплетени военни, дипломатически и династични отношения тракийската аристокрация в началото на новата ера има връзка с множество царски и видни римски фамилии. Така сапейският цар Котис III управлявал най-югоизточната част на Тракия (по-голямата част от която е днес в Европейска Турция) има за съпруга Антония Трифена, която е наследничка на понтийски, арменски, македонски владетели, а и е внучка на римлянина Марк Антоний (83 – 30 пр.н.е.). Това е същият Марк Антоний известен пълководец и триумвир, приятел, а след това съперник на Октавиан Август. Именно една от дъщерите на Котис Сапейски, които има още една дъщеря и двама сина, Гипепирия се жени за владетеля на Боспорското царство Аспург. Този Аспург (10 – 38 г.) владее земите около днешния Керченски пролив и Азовско море, също наследник на понтийски, македонски, скитски и тракийски фамилии. Името Аспург подозрително напомня това на княз/хан Аспарух, свързан с основаването на Българското царство. Но връзката съвсем не е случайна, както става ясно от историята. През 14 година от новата ера Аспург получава римско гражданство от новия император Тиберий Юлий (14-37 г.) и титлата „приятел на римския народ”. Във връзка със сродяване със сапейската фамилия придобива и тракийското име Раскупор. Така пълната титла на владетеля става Тиберий Юлий Аспург I Раскупор. Той има двама сина наследника - Тиберий Юлий Митридат и Тиберий Юлий Котис I (45 – 69 г.). През следващите няколко столетия името Аспург е едно от най-често използваните в боспорската царска фамилия, както и тракийски имена като Котис, Раскупор, Реметалк и други. В Боспорското царство срещаме и имена като Гостас, Телесиус, Омарус, Перисад, Дуптун, които заедно с името Аспург напомнят доста на познатите ни прабългарски имена Гостун, Телец, Умор, Персиан, Аспарух и други. В каменен надпис от трети век виждаме дори и името Хорват, което е идентично с това на княз/хан Кубрат. Всичко това показва, че именно от владетелите от Боспорското царство и по-точно от техните управляващи фамилии произхожда и родът на Аспарух (Аспург). Към това насочват и археологическите доказателства, като използването на каменни надписи, специфичните форми при металните и керамичните произведения, обичаите използвани при погребенията и други.

Трябва да се отбележи и още нещо важно. Именно по време на римското настъпление на Балканите големи групи население, царски фамилии и обикновени македонци (пеони), трибали, мизи, беси, гети и т.н. бягат на север от Дунав, в независимите земи, на днешните Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Украйна. Въпреки че тракийските земи в първи век от новата ера окончателно загубват независимостта си, спомен за царство на север от Дунав има и то именно в известния Именник на българските князе. Там са записани имената на петима царе, които в продължение на 515 години „държали княжение (управлявали) от другата страна на Дунав”. Исперих (Аспарух) княз от родът Дуло дошъл на страната на Дунава. Следват изброени князе от рода Дуло, както и от родовете Ерми, Вокил, Укил, Угаин. Вероятно това известно име Дуло, не е нищо друго, а потъмнена форма на името Юлий и още по-точно Тиберий Юлий, записвано понякога като T IOYLIOC. Ще рече запазен е споменът за римското гражданство и права дадени на боспорския владетел Аспург от император Тиберий Юлий.

Въпреки че за Боспорско царство се споменава до началото на шести век, а Българското царство е основано век и половина по-късно, имаме всички основания да предположим, че именно царските фамилии от Керченския пролив, от Таманския полуостров са положили основата на Първо българско царство, в края на седми век. Тези фамилии, както ни показват изворите, са били от трако-македоно-скитски произход, т.е. не нещо много по-различно от основната маса население на Балканите - тракийското.

За написаното по-горе няма да намерите и ред в българските учебници по история, където с голямо удоволствие повтаряме и преповтаряме тезата за войнствените номадите прабългари, за миролюбивите славяни и за романизираните и изчезнали траки. Така сами режем стеблото от корените на нашето родословно дърво и сами прекъсваме връзката с древното ни минало.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100

    9 35 Отговор
    Ала бала.
  • 2 Мдаа

    9 49 Отговор
    .Да,ама човека основал българската държава през 681г се е казвал Аттиле Кьосе,глава на хунско-монголския род Дуло! Местните славяни го наричат Аспарух!

    Коментиран от #10, #41

  • 3 Интересно

    33 5 Отговор
    Авторът лекичко дава наклон на тезата, че българите произтичат от македонците. Къде ви изравят подобни "археолози"? Как изобщо ви хрумва чутовна глупост като "Дуло, не е нищо друго, а потъмнена форма на името Юлий"?
    Да кажа ясно: за РСМ ще има вето докато не признае историческите факти:
    1. Днес има македонски език, диалектна форма на българския. Македонският език е създаден с указ на 2 август 1944 г. Любопитен факт е, че указът е написан на българска пишеща машина.
    2. Историята на македонска държава започва след ВСВ като част от Югославия, а съвременната независима македонска държава е основана на 8 септември 1991 г., когато обявява независимост от Югославия.
    3. Днес има македонската национална идентичност. Тя се формира с много бой, репресии и терор от страна на сърбите в периодите между двете световни войни и след 1945 г.
    4. До 1945 г. по-голямата част от населението на Македония е българско. БМОРК, ТМОРО, ВМОРО са български организации, с български ръководители, борещи се за независимостта на българското население на Македония.
    5. Охридската архиепископия е българска църква.
    За всичко това има документални доказателства и даже не следва да се обсъжда.
    Историята до 1945 г. е обща, българска, защото такова нещо като македонци тогава няма (днешното население на Македония няма нищо общо с античните македонци (гърци). След 1945 г. Македония и нейното население поема по различен исторически път от българския, което България признава.

    Коментиран от #33

  • 4 хммм

    7 64 Отговор
    Траките нямат отношение към българската държава. те са били едни необразовани диваци.

    Коментиран от #8, #12, #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Когато

    11 8 Отговор
    си измисляш минало, дали си осигуряваш бъдеще ...
  • 8 Да ама не

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "хммм":

    Одриската империя е държавно обединение на тракийски племена, обединени от одрисите. Нямала равна на себе си по богатство и мощ в цяла Европа. Държавата на одриса Терес се простирала от Абдера (град на брега на Бяло Море) до делтата на река Дунав.Създадена през 480 г. пр.н.е. и просъществува повече от 500 години, губи мощта си и е завладяна от Рим през първи век от.н.е. Царството им бива разделено на няколко части.
    Името на одрисите е важно за нашата история защото е лесно обяснимо на български език и е едно от многото доказателства за нашият местен произход. Племенното название на одрисите, а и техните лични имена притежават смисъл на български...
  • 9 Историята

    11 12 Отговор
    Сериозната историческа наука се базира на исторически извори.
    Те са писмени и материални,археологически находки и други
    /крепости,некрополи,селища ,облекло,оръжия,предмети от бита,хроники и т.н./Та,въпроса ми е ,на какви документи се крепи тезата?! Или,на кои научни публикации?Защото,другото е журналистически съчинения.....
  • 10 Аз съм

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Това пък от къде го изкопа?
  • 11 Сандо

    10 13 Отговор
    През целият демократичен период се пренаписва и фалшифицира историята.Целите,които се преследват са много,но една се набива:България да се отцепи от останалите славянски и православни народи.Ако е нужно ще ни изкарат преки наследници на австралопитека например,нищо няма да ги спре - грантовете са толкова сладки,а и никой ни иска да е безработен и лишен от глас учен.
  • 12 Аз съм

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "хммм":

    Били са образовани повече от теб даже! С коментара си го показваш!
  • 13 Жоро

    3 16 Отговор
    Разни измислици поради липсва на култура , история дори и писменост
  • 14 Зевзек

    10 16 Отговор
    Думичката Цар е руска, произлязла е от римската дума ЦЕЗАР. Първият руски Цар е Иван Грозни(Страшни) от 1533 г., преди тази година не е съществувала владетелска титла Цар дори в Русия.

    В българските учебници по история е пълно с лъжи и манипулации, българския Владетел Симеон Велики, не е бил нито български Цар, нито български Крал. Вероятно титлата му е била Княз, какъвто е бил баща му Борис I. А може да е била и друга титлата му, но със сигурност не е била Цар. Крайно време е да си оправим историята и да я прочисти от московските манипулации и лъжи за освобождение.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Оракула

    17 4 Отговор
    Ясно е като бял ден ,че историята на траките е славното минало но българите , траки-скити,
    Един от малкото антични автори , които е писал за реалността на историята,
    на траките и скитите и гетите е Херодот!
    Той е живял през Ахаменидския период в стария Тракийски град Калихарнасос,
    в Мала Азия, което е тогавашна Тракия, ако тогава този град беше, под гръцко владение ,
    Херодот можеше да остане непознат, за цялата световна история... !
    като се има в предвид ,яростта на гърците срещу всички други народи!
    Но за да запази такава голяма част от тракийско- скитскатската история ,може да се предполложи, че той се е чувствал вътрешно в себе си точно наследник на Велики Тракийци!
    Също можем да благодарим на Римската империя, за съхранението на Българо- тракийския етнос, като цяло!
    Известно е, че Римляните са взимали заложници от завладените територий,и са ги държали дълго време в Рим,
    единственно тракийските такива, са се завръщали обратно с пари за благодарност за службата им!

    Коментиран от #26, #30, #32

  • 16 Одрис 70%

    13 5 Отговор
    Тезата се крепи и на генетични изследвания, придружени с историята на стотици антични автори ,
    римски ,гръцки ,тракийски, исторически граници и упоменати преди хиляди години , трябва само да четеш,
    и то преводите на старите автори, но не от Руски и Български- комунистически тикви,
    защото те тиквите винаги превеждат, това което ги крепи на власт!
    Така е било още от времЕто на Овидий, за дето обидил Цезар и го заточили в Дунавската делта , ЗА НАКАЗАНИЕ ,
    никога повече не видял Рим и си умрял в град Томи, провинция , Скития Минор! !
    Че сме Траки , е от ясно по ясно, че траките са били умни и начетени ,също е вярно,
    че са велики войни ,владели много места и на два контитнента е също вярно, също е вярно, че траките са построили Картаген, а един друг Велик Трак, като Велизарий от Сапарева Баня го е разрушил и удължил живота на Римската империя ,
    КОЯТО БЕЗ ТРАКИТЕ НИКОГА НЕ БИ СЕ РОДИЛА КАТО ДЪРЖАВА!

    Половината свят дължи живота си на Траките и Скитите,
    12000 ГОДИНИ ИСТОРИЯ , ОЗНАЧАВА ЧЕ И ШУМЕРИТЕ СА ТРАКИ!

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Джино

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Зевзек":

    Княз е идентично на Канас .Елементарно .

    Коментиран от #19

  • 19 Джино

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Джино":

    Няма никакви ханове в нашата история всички са Канас а именно Княз.
  • 20 любопитен

    7 13 Отговор
    Това наистина ли е писано от археолог? Боже подминахме макетата!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 3 Отговор
    Киряков, не знаеш с кого се бъзикаш...Русофилското 138 СОУ в София носещо името Юрий Гагарин, го преименуваха на името на руския агент проф. Васил Златарски. До централния му вход има и негов паметник....ОФИЦИАЛНАТА българска история е пълна фантасмагория сътворена от чужди агенти и българи-продажници. Именно по тази причина са възможни всякакви манипулации с нея, едни вчера, други днес....Проблемът е , че истината за автохтонния произход на БЪЛГАРИТЕ обезсмисля живота на хиляди историци по света. Когато истината за БЪЛГАРИТЕ възтържествува, армията от професори-папгали ще стане за посмешище, а икономическите последици за Гърция и др. страни ще са неблагоприятни. Битката за нашата история предстои. Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц Андрей... Фантасмагориите за Българската История се съчиняват от чужденци, а БАНяджийските ни историци са едни нещастни аватари. Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „руски исторически паметник на старославянски” ... По всякакъв начин ни трият от световното би
  • 22 Хасково от село рупча

    4 5 Отговор
    Нерде Ямбол нерде стамбол,"нерде тюрки нерде траки"да се чуди славянина..
  • 23 Точно така

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Зевзек":

    Браво
  • 24 Българка

    2 5 Отговор
    Браво! Продължавайте! На мястото на днешна Украйна е била Българската империя. От там са ни изгонили предците на днешните украинци. Само да вметна: ДУЛО Е РОДА ОТ КАЗАХСТАН "ДУЛО"...И СЪЩЕСТВУВА И ДНЕС. НЯМА НИЩО ОБЩО С ЮЛИЙ. НАСОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ ТОВА, ЧЕ АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ СЕ Е ОЖЕНИЛ ЗА ПРАБЪЛГАРСКА ПРИНЦЕСА - РОКСАНА В БАКТРИЯ И ТАМ Е ПРАВИЛ МАСОВИ СВАТБИ НА ВОЙНИТЕ СИ (ТРАКИ И МАКЕДОНИ!, НЕ МАКЕДОНЦИ), С ПРАБЪЛГАРКИ. ПОТОМЦИТЕ НА АРМИЯТА МУ СА ДОШЛИ НА БАЛКАНИТЕ И СА ПРАБЪЛГАРИТЕ ОТ АФГАНИСТАН. ТЕ СА ЗНАЕЛИ ДОРИЙСКИ ГРЪЦКИ И СА КОМУНИКИРАЛИ С ВИЗАНТИЙСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ.
  • 25 Българка

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "Одрис 70%":

    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го крали от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крадат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожили са с Александър Македонски персийската библиотека, откраднали са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.

    Коментиран от #39

  • 26 Българка

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Оракула":

    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го крали от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крадат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожили са с Александър Македонски персийската библиотека, откраднали са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.

    Коментиран от #38

  • 27 Българка

    2 10 Отговор
    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го крали от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крадат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожили са с Александър Македонски персийската библиотека, откраднали са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 28 Българка

    2 8 Отговор
    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го крали от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крадат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожили са с Александър Македонски персийската библиотека, откраднали са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 29 Българка

    2 9 Отговор
    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открадна.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 30 Българка

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "Оракула":

    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открадна.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 31 Българка от Пиринска Македония

    2 10 Отговор
    Къде я четете тази история? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открадна.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 32 Българка

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "Оракула":

    Къде я четете тази ист.ория? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открад.на.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 33 Българка

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    Къде я четете тази ист.ория? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открад.на.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.
  • 34 Българка

    1 8 Отговор
    Къде я четете тази ист.ория? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открад.на.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.

    Коментиран от #37

  • 35 Българка

    1 9 Отговор
    Къде я четете тази ист.ория? Траките са отглеждали най-хубавите коне...бели ...това се знае още от Троя. Те са дорийци. Някой чел ли е за "ДОРИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ"? А за "Тъмните векове"? Ами прочетете!!! "Тракийски съкровища" не съществуват! Траките не са можели да обработват златото, те само са го кр.али от живеещите по Черноморието пондийски гърци и от арменците. Но крад.ат!!!- ВСИЧКО!!! - злато, култура, история и слава. Унищожи.ли са с Александър Македонски персийската библиотека, открад.на.ли са египетските знания, преписвайки ги и превеждайки ги, за да ги сложат в Александрийската библиотека, като свои (гръцки). Днешният новогръцки език е дорийският (тракийският) език. Траките са гърци..., да има ги и сред нас.

    Коментиран от #36

  • 36 Лъжливото гърче

    14 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българка":

    Пълни глупости.
    Гърците са етиопски пришълци от Африка и нямат общо с траките. Това е добре известно и доказано. И точно те крадат и унищожават, и преименуват тракийските заслуги за гръцки.
  • 37 Оракула

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    Не пиши глупости за траките ,ами вземи и прочети Арианос, Плутарх,Овидий ,Рлатон, и разгледай Тракийската карта на Мала Азия, като стигнеш до Колхия , ще продължиш през сегашна Украйна и Русия, после направи един завой до сегашна Англия, Италия, Португалия и Испания, та стигнеш до остров Мадейра!
    Това е тракия ,Викингите също са траки, което прави траките, най-стария народ на Европа!
    И ако това не ти е достатъчно върви по стъпките на Александър Велики до Индия ,
    за да се убедиш , Тракийския Дионисос е бил там, стотици години преди Македонски с неговите воини Траки разбере че траките от Балканския п-ов, преди него ,са дали културата на Индийците!
    Колкото до твоята Гърция, има исторически записки ,за кои са гърците ,
    -"Вие не сте от тука , не приличате на нашите хора ,вашите дрехи и кожа прилича на тези ,
    които идват от поречието на река Нил!
    Егейско море има много имена от преди , Пеласгийско море ,Тракийско море и Одриско море....сега разбра нали???

    Коментиран от #40

  • 38 Оракула

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Знаеш ли, как се отглежда кон ?
    Сочни треви, паша през цялата година,
    не съм чул кон да се храни с риба!
    Конете са Балкански исторически щемпъл,
    друг аналог ,е Степите на изток Скити ,Алани ,Гети и други, но не и гърци!
  • 39 Голям праз

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Я пак прочети, какво си написала.
  • 40 АлМак от Мелмак

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Оракула":

    От къде да знам, че съм направил толкова поразии на този свят? Наверно съм бил много пиян!
  • 41 Митко павлов

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Да , казвал се е Атила , но е от владетелският род Дуло и е родом българин , а не хун още по-малко монгол .
    Ако те чуе баща му Ювиги Кан Кубрат какви ги дрънка ще те посече на място с меча на Арес .
  • 42 Хихи

    2 0 Отговор
    Турците живи и здрави да са казаха истината за Троя,че нашите продажни мекерета с милиционерски титли окрадоха всичко и го продадоа оти са на руска,гръцка и каква ли не хранилка колкото до Кубрат и Аспарух били са християни ма братушките ви мълчаа като цаци като им намериха гробовете в украйна