Last news in Fakti

13 Юли, 2022 15:45 1 335 1

"Винсент в Брикстън": Новата постановка на Театър 199

  • пиеса-
  • винсент ван гог-
  • театър 199

Пиесата е написана 2002 година от Никълъс Райт, а сюжетът ѝ се фокусира върху премеждията на големия художник Винсент Ван Гог

Постановката "Винсент в Брикстън" е едно от последните премиерни представления на Театър 199. Пиесата е написана 2002 година от Никълъс Райт, а сюжетът ѝ се фокусира върху премеждията на големия художник Винсент Ван Гог, когато е в Брикстън, през 1873 г. В драматизацията на постановката е представен младият Винсент и открива тайните на зараждащия се порив към творчество у художника. Зрителят надниква отблизо в един дом, където той среща любовта, несподелената и споделената – сложна, красива, болезнена, окриляща. И определяща човека. Определяща Ван Гог така, че да напише: "Предпочитам да рисувам очите на хората, отколкото катедралите. Защото в очите на хората има нещо, което в катедралите не съществува". "Винсент в Брикстън" на Никълъс Райт е отличена през 2003 г. с наградата "Лорънс Оливие“ за най-добра нова пиеса, има номинация за наградата "Тони“.

Повече за представлението "Винсънт в Брикстън“, което за първи път се поставя на българска сцена, разказва режисьорът Владлен Александров, пред БНР.

"Това е една оригинална версия на Никълъс Райт, върху съвсем ранните години на Винсент Ванг Гог, той отива в Лондон, за да продава свои творби. В Брикстън той всъщност заживява в една къща, където се влюбва в една млада и красива девойка, но не среща ответна реакция там, цялото това негово съществувание се прехвърля към любовта към майката, с която започват връзка, и тази връзка, отключва неговите щения към живописта. Любовта на Ван Гог е силно драматична, дори епична. Той е обичал до крайност, мразел е до крайност. Подхранвал е своите картини от гигантските чувства, които е изпитвал към всичко. Изключително сложна и противоречива личност. Такива трябва да бъдат всички гении, може би. Изключително силно е присъствието на Ясен Атанасов в ролята на Винсент. Дори визуално си приличат. Образите са изключително сложни, противоречиви, разкъсани между своето "за" и своето "не"."

В пиесата се представя и любовта, несподелената и споделената – сложна, красива, болезнена, окриляваща. В ролята на Винсент влиза Ясен Атанасов, а на Юрсюла, хазяйката – Мила Банчева. Жаклин Даскалова е в образа на Южени, Теодор Ненов – в Сам. Константина Георгиева е в образа на Анна. В сценографията на пиесата се използва и мултимедия с картини на Ван Гог. Сценограф на представлението е Васил Абаджиев, а музиката е на Мартин Каров. "Винсент в Брикстън“ е отличена през 2003 г. с награда "Лорънс Оливие“ за най-добра нова пиеса и номинация за награда „Тони“ за най-добра пиеса.

Можете да гледате "Винсент е в Брикстън" на сцената на Театър 199 на 25 юли от 20 ч.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ Културата

    1 0 Отговор
    ... Високо под земята!