Last news in Fakti

27 Юли, 2022 13:15 1 080 0

От Пенелопе Крус до Кейт Бланшет - плеяда от звезди се очаква на кинофестивала във Венеция

  • кинофестивал-
  • венеция-
  • златен лъв-
  • най-добър филм

Общо 23 продукции ще се съревновават за престижната награда "Златен лъв" за най-добър филм

От Пенелопе Крус до Кейт Бланшет - плеяда от звезди се очаква на кинофестивала във Венеция - 1
Снимка: Shutterstock

От Пенелопе Крус до Кейт Бланшет - плеяда от звезди се очаква да пристигне във Венеция за кинофестивала, предаде Франс прес.

Испанката, която се очаква да мине по червения килим, е героиня на италиански филм "Необятност" (The Immensity) на Емануеле Криалезе, а австралийката се превъплъщава в образа на диригент в драмата "Tar" на режисьора Тод Фийлд, припомня БТА.

Конкурсната програма, която беше обявена днес, включва продукции на режисьори като Дарън Аронофски, Алехандро Гонсалес Иняриту, Лука Гуаданино, Тод Фийлд, Андрю Доминик, Алис Диоп, Джоана Хог, Мартин Макдона, Джафар Панахи, Флориан Зелер.

Общо 23 продукции ще се съревновават за престижната награда "Златен лъв" за най-добър филм на тазгодишната венецианска Мостра, която има за цел да бъде "прозорец, отворен към света", заяви по време на онлайн презентацията фестивалният директор Алберто Барбера.

Барбера не пропусна да осъди задържането на трима кинодейци в Иран. Единият от тях - Джафар Панахи, който трябва да излежи шестгодишна присъда за "пропаганда срещу режима", е включен в конкурсната програма с филма "Мечките не съществуват".

Франция е особено добре представена тази година с не по-малко от пет филма в надпреварата: "Децата на другите" на Ребека Злотовски с Виржини Ефира, "Двойка" на Фредерик Уайзман, "Нашите" - семеен портрет на Рошди Зем, "Атина" на Ромен Гаврас и "Свети Омер" на Алис Диоп.

Френският режисьор и писател Флориан Зелер е заложил на звезди от ранга на Хю Джакман, Лора Дърн и Антъни Хопкинс да представят новото му виждане за отношенията между баща и син в "Синът".

Седемдесет и деветото фестивално издание бележи завръщането на Дарън Аронофски, който ще се съревновава за "Златен лъв" с филма си "Китът" с Брендън Фрейзър.

Сред другите големи имена е мексиканецът Алехандро Гонсалес Иняриту, който е включен в конкурсната програма с "много личния" по думите на Алберто Барбера филм "Бардо, фалшивата хроника на няколко истини".

Сред претендентите за "Златен лъв" е и романтичният хорър за съзряването "Напълно и изцяло" на италианеца Лука Гуаданино със звездното участие на Тимъти Шаламе и Клое Севини.

Зрителите ще видят британката Тилда Суинтън във филма "Вечната дъщеря" на Джоана Хог, докато ирландецът Колин Фарел ще бъде протагонистът в "Баншитата от Инишърин" на Мартин Макдона.

Сред очакваните с интерес продукции е и "Блондинка" на Андрю Доминик - нов прочит на живота на Мерилин Монро с Ана де Армас в главната роля.

Рядката чест документален филм да намери място в конкурсната програма се пада на "Цялата красота и кръвопролитие" на американската режисьорка Лора Пойтръс.

В надпреварата попадат още филмите "Аржентина 1985" на Сантяго Митре, "Киара" на Сузана Никиарели, "Моника" на Андреа Палаоро, "Отвъд стената" на Вахид Джалилванд, "Любовен живот" на Коджи Фукада, "Господарят на мравките" на Джани Амелио.

Извън конкурсната програма ще бъдат представени игрални продукции като "Не се тревожи, скъпа" на Оливия Уайлд с участието на Флорънс Пю и Хари Стайлс, нови документални филми на Оливър Стоун, Сергей Лозница и Джанфранко Роси, и телевизионните поредици "Кралството: Изход" ("The Kingdom Exodus") на датския режисьор Ларс фон Триер и "Copenhagen Cowboy" на сънародника му Николас Виндинг Рефн.

Председател на журито ще бъде американската актрисата и носителка на "Оскар" Джулиан Мур. Съставът му включва още френската режисьорка Одре Диуан, чийто филм "Събитието" бе отличен със "Златен лъв" на миналогодишното издание на фестивала, нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро, иранската актриса Лейла Хатами, италианския режисьор Леонардо ди Констанцо, аржентинеца Мариано Кон и испанския сценарист и режисьор Родриго Сорогойен.

С почетни награди "Златен лъв" ще бъдат удостоени френската кинозвезда Катрин Деньов и американският режисьор ("Американски жиголо" и сценарист ("Шофьор на такси") Пол Шрейдър.

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит с филма "Бял шум" на режисьора Ноа Баумбак с Адам Драйвър и Грета Гъруиг, който също е включен в конкурсната програма.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА