Last news in Fakti

2 Юли, 2013 12:58 1 080 0

Отново българско участие на Sziget

  • balkans khans-
  • sziget-
  • skiller
Отново българско участие на Sziget - 1
Balkans Khans

След двегодишно затишие, програмата на Sziget отново включва и българско участие! Това ще са световният шампион по бийтбокс Skiller с Balkans Khans.

Едно от най-ярките места на най-вълнуващия фестивал в Европа, е Yeni Raki Roma Tent, домът на международната ромска музикална култура. А за нас тази година това място ще е още по-вълнуващо, тъй като специални гости ще бъдат Skiller и Balkans, али

Името Balkan Khans има двойно значение. От една страна, хората от Ориента и Индия наричат „ханове“ големите майстори на музиката. От друга страна, „хан“ е стара турска дума, която идва от персийски и означава „подслон, странноприемница“. Тоест, това е  мястото, на което туристи и авантюристи се събират и споделят истории, песни и като цяло създават една нова култура.

Този музикален експеримент, част от който са Skiller, легендарният цигулар Венци Такев, мултиинструменталистът Николай Иванов и виртуозът на тъпан и гайда Кольо Иванов, съчетава балканска музика с тежък дъб, индийски елементи, фюжън, джаз, племенни ритми и т.н. Какво по-добро допълнение към разноцветната палитра на сцената на Yeni Raki Roma Tent?

"За нас ще бъде удоволствие да съчетаем различните стилове и нестандартното звучене в една нетрадиционна комбинация. Това ще бъде първото ни участие на Sziget, но не и последното, надявам се!”, споделя бийтбокс сензацията Skiller.

Освен Balkans Khans, на сцената на Yeni Raki Roma Tent ще може да се насладите на спиращите дъха циркови, танцувални и театрални изпълнения на индийците Kawa Musical Circus, съпровождани от автентична музика.

Откриващи програмата ще бъдат Amariszi от Холандия. Младата банда с уникален балкански звук ще направи своя дебют на Yeni Raki Roma Tent. Тяхната музика е уникално съчетание от поп, реге и фолк елементи.

Програмата на това вълнуващо място, посветено на ромската култура се допълва от изпълненията на групи от цял свят като италианците Mascarimiri, хърватският ди-джей, живеещ в Швейцария Dj No Sikiriki, страхотните After Phurikane, унгарците от Kanizsa Csillagai, както и румънците от Fanfara Transilvaniа,   най-важният представител на испанското „Flamenco Nuevo” Juan de Lerida, както и Tsigunz Fanfara Avantura от Полша и много, много други!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА