Last news in Fakti

26 Август, 2022 18:14 930 1

Значение на конгреса на лидерите на световните и традиционните религии за насърчаване на междурелигиозния диалог

  • казахстан-
  • конгрес-
  • религии

Феноменът на успеха на Казахстан е заложен в особеностите на историята на страната и нейния народ

Диана ЕСЕНОВА

В хода на историята народът на Казахстан в продължение на много векове, обогатен с духовното наследство на различни народи и вярвания, е усвоил безценните качества, такива като толерантност, разбирателство и взаимно уважение.

Постигнахме това благодарение на факта, че от първите дни на независимостта страната ни обръща специално внимание на въпросите на междуетническото и междурелигиозното разбирателство, разширяването на реалните възможности за гражданите да използват своите творчески сили, способности и таланти, за всестранно развитие на личността.

Значение на конгреса на лидерите на световните и традиционните религии за насърчаване на междурелигиозния диалог

През годините на независимост са приети най-важните държавни и правителствени документи и решения, осъществени са широкомащабни инициативи, насочени към развитие на културата, духовността и просветата.

В трудните условия на развитие на суверенитета на Казахстан, прехода към пазарна икономика и демократичните форми на обществения живот успяхме да обосновем идеята за междуетническо и междурелигиозно разбирателство, да я задълбочим и развием в съответствие с изискванията на времето и нуждите на казахстанците, която днес е известна в света като "казахстанския път".

Основните постулати, такива като мир, диалог между културите и религиите, са нашето безценно богатство. Парадигмата на междуетническото и междурелигиозното разбирателство се признава от цялата световна общност, а самият "казахстански модел" се превърна в пример не само за най-близките съседи, но и за много чужди държави, предмет на научно изследване за експерти, учени и политици.

Трябва да се отбележи, че феноменът на успеха на нашата страна е заложен в особеностите на историята на нашата родина и нейния народ, а развитието на междурелигиозното и междурелигиозното разбирателство е пряко свързано с процесите на многовековното взаимно проникване на различни типове цивилизации и култури в средната част на евразийския континент.

От своя страна толерантността, присъща на народите на нашата република, нейното доброжелателно отношение към представители на други етнически групи, култури, религии и вероизповедания, доведе до изграждането на здрава и надеждна основа за творческото и всестранно развитие и по-нататъшен просперитет на светската държава.

Значение на конгреса на лидерите на световните и традиционните религии за насърчаване на междурелигиозния диалог

Уникалният казахстански опит за поддържане на междурелигиозно разбирателство и религиозна толерантност се оказа търсен в световен мащаб. В тази връзка едно от значимите постижения на Казахстан е Конгресът на лидерите на световните и традиционните религии, който се провежда в Нур-Султан веднъж на всеки три години.

В периода от 2003 до 2021 г. са проведени шест Конгреса на лидерите на световните и традиционните религии по актуални въпроси на сътрудничеството между представители на различни религии в интерес на мирен и достоен живот на хората по цялата планета.

Конгресът на духовните лидери е значителен принос на Казахстан за развитието на глобалния междурелигиозен диалог в името на мира и стабилността. Съчетавайки този подход с такива ключови принципи на своя външнополитически курс, като многовекторността и ангажимента за мирно и колективно решаване на международните разногласия, Казахстан активно съдейства за задълбочаване на взаимното разбирателство между източната и западната цивилизации.

През месец септември нашата столица ще отвори врати за участниците и гостите на поредния конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, на който ще присъстват над 100 участници от 50 страни.

Бих искала да отбележа, че темите на пленарните и секционните заседания на Конгреса ще дадат възможност за цялостно обсъждане на актуалните проблеми на съвременната епоха, изложена на заплахи от инфекциозни заболявания, международни конфронтации, които притесняват всеки гражданин, независимо от неговата религиозна и етническа принадлежност, и да се разработят подходящи препоръки за тяхното решаване.

Оценявайки значението на покорените висоти, достигнати върхове за деветнадесет години от деня на свикването на Първия конгрес, ние сме сигурни, че в основата на бъдещия форум ще лежи духовното единство на лидерите на световните и традиционните религии, които искрено ще се обединят в Казахстан в знак на сътрудничество в името на благосъстоянието и безопасността на живота на всички народи, духовното възраждане и усъвършенстване на човечеството.

Авторът е заместник-председател на Центъра на Назарбаев за развитие на междурелигиозен и междуцивилизационен диалог


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новата религия ще е глобален сатанизъм

    10 1 Отговор
    забелязвате ли пирамидата с окото на хорус?