Last news in Fakti

20 Декември, 2022 11:45 1 193 5

Фестивалът в Кан осъди остро ареста и разпита на иранската актриса Таране Алидусти

  • иранска актриса-
  • арестувана-
  • фестивалът в кан-
  • остра реакция-
  • таране алидусти

Френската културна институция призова за незабавното освобождаване на актрисата, задържана в събота в Иран

Фестивалът в Кан осъди остро ареста и разпита на иранската актриса Таране Алидусти - 1
Снимка: БГНЕС

Фестивалът в Кан осъди остро ареста и разпита на иранска актриса Таране Алидусти, съобщи АФП. Френската културна институция призова за незабавното освобождаване на актрисата, задържана в събота в Иран. Алидусти подкрепи протестното движение в страната си.

Солидарни сме с мирната демонстрация в подкрепа на свободата и правата на жените, се казва в съобщението на фестивала в Кан, публикувано в социалните мрежи в понеделник, предава БТА.

View this post on Instagram

A post shared by Pet Shop Boys (@petshopboys)

Таране Алидусти е най-известната личност, задържана във връзка с протестите в Иран през последните три месеца.

Британската поп група „Пет Шоп Бойс“ обяви правителството в Иран за фашистко и публикува в социалните мрежи фотография на актрисата, придружена от информация за ареста ѝ.

Директорът на кинофестивала в Торонто Камерън Бейли нарече Таране Алидусти „една от най-талантливите и разпознаваеми ирански актриси“. „Надявам се, че скоро тя ще бъде освободена и ще продължи да представя иранското кино“, се казва още в съобщението на Бейли.

38-годишната Алидусти е известна с участието си във филма „Търговският пътник“, спечелил награда „Оскар“ за чуждоезичен филм през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дреме ми

    2 2 Отговор
    за тая "актриса евроатлантико"..
  • 2 Адам Хилтън

    4 1 Отговор
    Пък в Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ много "уважават" правата на жените (но те дават петрол, тъй че ще мълчим)

    Коментиран от #3

  • 3 БилСъм

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Бил съм няколко пъти в Иран, жените работеха в телекоми като инженери и на ръководни длъжности, няма нищо общо с изборените от вас държави. Жените по улицата в Иран са с грим и много често пластични операции и незабулени, само косата си покриват. Пак за разлика от Катар и др. където само очите си показват. Не знам защо въобще има дискусия, тези хора си живеят така от столетия, защо трябва да се съобразяват със Държави като Германия (на 300 години) или Франция с нейните колонии и "порядки"... те си живеят по-добре от Европейците, който застаряват и си мислят, че всеки им е длъжен само защото са европейци. Европа потъва като Титаник, вече и слепите го виждат.
  • 4 Сандо

    4 0 Отговор
    Тия по-добре да се бяха загрижили за западния бардак.

    Коментиран от #5

  • 5 КогатоЧовек

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Когато човек си загуби разсъдъка почва да мисли, че ненормалното е нормално ... това е в момент Европа - загубила разсъдъка си територия, управлявана на конци от друго място.