Last news in Fakti

19 Август, 2013 13:50 899 0

Славеите на БНР пеят в Забранения град в Пекин

  • бнр-
  • детския радиохор-
  • пекин-
  • христо недялков-
  • забранения град

Детският радиохор гостува за втори път в Китай

Славеите от Детския хор на БНР ще гостуват от 20 до 25 август в Пекин по покана на Китайското национално радио. Заради големия интерес и признание към съвършеното майсторство и уникалност на радиохора след това българските деца имат покана да пеят и в Забранения град - прочутия дворцов музей, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е второто турне на възпитаниците на академик Христо Недялков в китайската столица.

В концертната програма на Детския радиохор са включени  пиеси от периода на романтизма и български образци на родното ни хорово творчество. По време на гастрола в Пекин са предвидени съвместни изпълнения на детските хорове на двете национални медии, представящи интерпретации на най-популярните китайски и български детски песни.

Концертът на Детския хор на БНР ще се излъчи на живо и в интернет през най-популярния китайски музикален уебсайт Kuke Live Sream (http://www.kuke.com/#t=w/kuke/home/index).

Музикалната визита на българския ансамбъл от световна класа в Китай е продължение на успешните турнета на детските състави на БНР през 2007 г.  в Пекин и Тиендзин и  на гостуването на децата от хора на КНР  в София и Варна през 2011 г.

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 година. Основател на състава, негов художествен ръководител и главен диригент е изтъкнатият хоров специалист и композитор академик Христо Недялков. През годините на творческото си развитие формацията си извоюва свое запазено място измежду елитните български хорове и се наложи като водещ състав, популяризиращ българското хорово изпълнителско изкуство.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат и носител на  множество първи награди, златни медали и дипломи, присъдени за изключително високи художествени постижения от национални и международни хорови конкурси и фестивали. През 2002 година Европейската федерация на хоровете на Европейския съюз удостои Детския хор на БНР  с титлата “Посланик на европейската култура”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА