Last news in Fakti

16 Септември, 2013 16:10 2 898 0

Официално: Проф. Здравко Митков спечели конкурса за шеф на Сатирата

  • здравко митков-
  • калин сърменов-
  • конкурс-
  • директор-
  • сатиричния театър

Настоящият и.д. директор Калин Сърменов, Мариан Бачев и Бойко Богданов бяха негови конкуренти за поста

Проф. Здравко Митков потвърди за Факти.бг, че днес е получил официално уведомително писмо от Министерството на културата, в което се съобщава, че той е класиран на първо място в проведения конкурс за директор на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Предстои да излезе административен акт за резултатите от конкурса и се очаква професорът да подпише трудово споразумение с министерството за встъпването си в длъжност, което най-вероятно ще стане от 30 септември.

Останалите участници в състезанието за шефското кресло в Сатирата бяха настоящият изпълняващ длъжността директор – актьорът Калин Сърменов (най-известен като Милото от сериала „Седем часа разлика“), актьорът Мариан Бачев, който е завършил и театрален мениджмънт, и режисьорът Бойко Богданов, бивш директор на театър „Сълза и смях“.

Утре проф. Митков заминава за китайската столица Пекин, където на Третия международен театрален фестивал, организиран от Световния алианс на театралните училища, неговият клас от НАТФИЗ ще се представи с две произведения. На въпроса има ли вероятност трупата на „сатириците“ да посрещне новия си началник на нож, той отговори: „Напротив, всички с голяма радост ме очакват“. Проф. Митков, който неведнъж е поставял в Сатиричния (последния път – поканен от разочарования сега Калин Сърменов) и има хармонични отношения с екипа, обясни, че никой от онези, които са се включили в подписката в подкрепа на актуалния и.д. шеф, не е щатен актьор в театъра, а и както чува, те един по един дават заден ход. Сред тях бяха големи имена като Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Йосиф Сърчаджиев и т.н. Други звезди обаче, като Павел Поппандов и Мария Статулова, по-рано си тръгнаха пък засегнати от кадровата политика на Сърменов.

Ето и малък „бекграунд“ на сагата около директорския стол в Сатирата. Калин Сърменов бе назначен без конкурс от кабинета на ГЕРБ за временен шеф след напускането на Иван Попйорданов до обявяването на съответен конкурс за поста. При тържественото му въвеждане като началник в храма на смеха през септември миналата година лично дойдоха тогавашният министър на културата Вежди Рашидов и самият премиер Бойко Борисов. Калин Сърменов обаче отрече издигането му в административната йерархия да е политическо.

Той се опита да лъсне отново някогашния артистичен блясък в храма на смеха с учредяването на награди "Златен Кукерикон", по-късно начало на представленията и чаша вино в антракта, даде покрив на детската театрална студия на Димитър Еленов, но така и не му стигна време (само време ли?!) да оптимизира репертоара. 

Сега той не вдигна телефона си за коментар, но би било обяснимо в човешки план да е засегнат, тъй като покани Митков да режисира в Сатирата и в интервю неотдавна определи Мариан Бачев като номер едно сред комедийните таланти, с които би работил, а именно те „неблагодарно“ станаха негови конкуренти в надпреварата за шефското място. Състезателният принцип в управлението на изкуството обаче няма как да изключи подобно кръстосване на шпаги и концепции.

В навечерието на сегашния конкурс пък бе разпространена анонимка (всъщност подписана от някой си „агент Василев“), че резултатите са предрешени в полза на Здравко Митков, за чиято кандидатура е лобирал депутатът от БСП Стефан Данаилов, и че се знае точно кои членове на комисията ще гласуват за него. Припомняше се още, че проф. Митков е в списъка на разсекретени сътрудници на ДС. Министерството на културата бе принудено да се „оправдава“, като излезе с официално становище по случая, в което се изтъква, че изборът ще бъде напълно прозрачен, че кандидатите са равнопоставени, всеки член на комисията попълва конфиденциално своята карта, а министърът не се намесва в оценките на комисията.

Стефан Данаилов също изригна, обявявайки писмено своята позиция: „Никога не съм се вълнувал на реплики или анонимки от рода на „един човек каза, но аз не можах да разбера кой го каза, защото не бях там“. Нито едно от посочените внушения не отговаря на истината. Обидно е за големите имена на творците, включени в конкурсните комисии, да бъдат омърсявани в подобна кампания. Още повече че кандидатите за директори в конкурса за Сатиричния театър са творци с блестящи професионални и личностни биографии“.

И Павел Васев, актуален директор на Народния театър и бивш на Сатирата, който според анонимното писмо бил предупредил част от състава, че проф. Митков ще ги оглави, затова „да си опичат акъла какво ще правят оттук нататък“, коментира в открито писмо, че никога не е участвал в „кадрови драмсъстави“.

Въпреки това повече от седмица в медиите кипят страстите от компроматна война срещу проф. Здравко Митков. Логично, там рядко се споменават професионални аргументи. Когато те обаче бъдат претеглени, резултатът от конкурса наистина може да изглежда донякъде предопределен. Защото професионалните аргументите надделяват именно в негова полза, колкото и да са субективни понякога критериите в тази сфера, коментират в съсловието. Бивш ректор на Театралната академия и професор там, режисьор на повече от 90 спектакъла – едни помнещи се с години, други просто редови, носител на „Аскеер“, преводач на пиеси от няколко езика, ерудит и естет: ето характеристиките, които натежават в биографията на Здравко Митков отвъд догадките и клюките.

Той бе забелязан от критиката още в началото на 80-те години с авангардната си интерпретация на „Ромео и Жулиета“ от Шекспир в Пазарджишкия театър. Последната му твърда месторабота извън НАТФИЗ пък бе в Театър „София“, преди Ириней Константинов като новоизбран директор да освободи някои щатни бройки, включително и режисьорската. Като театрален педагог проф. Здравко Митков е оформил някои от младите звезди на родната сцена и екран, сред които Калин Врачански, Александра Сърчаджиева, Бойко Кръстанов и много други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА