Last news in Fakti

18 Септември, 2013 16:38 2 974 1

Калин Сърменов не знаел, че вече не е директор на Сатирата

  • калин сърменов-
  • здравко митков-
  • сатиричния театър-
  • конкурс-
  • директор-
  • калин врачански

Калин Врачански става Остап Бендер на най-веселата сцена в София

Временният шеф на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов заяви, че не е получавал уведомително писмо от Министерството на културата за резултатите от проведения конкурс за директорския пост. Както Факти.бг писа, проф. Здравко Митков още в понеделник потвърди, че е получил такова съобщение с новината, че е класиран на първо място сред представилите се кандидати, след което предстои да излезе административен акт и да се подпише трудово споразумение. Според Сърменов, останалите конкуренти в състезанието за мястото – Бойко Богданов и Мариан Бачев, също не били официално информирани за решението на комисията кой е победител.

На въпрос смята ли евентуално да атакува по съдебен път резултатите от конкурса, когато бъдат оповестени официално, Калин Сърменов обясни, че законът, по който се провеждат тези конкурси, е направен в полза на манипулаторите в системата, така че резултатите да бъдат трудно оспорими. Той обаче обеща да даде голяма пресконференция, на която „да говори с имена“, ако изходът от надпреварата за шефското кресло се окаже такъв, какъвто се е знаело, че ще бъде още преди кандидатите да са подали своите документи.

„Милото“ добави, иронизирайки стила на компроматната война около поста, че „чул, че е бил добре оценен на конкурса“, но някои членове на журито като режисьорката Елена Баева, критика Ромео Попилиев и шефа на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев гласували срещу него, защото били зависими, а последният също така очаквал и издигане на конкретен административен пост.

Калин Сърменов коментира, че той самият може и да не е най-добрият директор, но едва ли друг би свършил повече работа от него за толкова малко време и нямало да приеме някой от Народното събрание да кадрува, визирайки слуховете, че проф. Здравко Митков е кандидатура на депутата от БСП Стефан Данаилов. Сегашният и.д. шеф добави, че разбира колко апетитно поле за влияние за дадена партия може да бъде театър като Сатиричния. Сърменов сподели, че ще зависи от развоя на по-нататъшните отношения с новия директор дали ще остане да се изявява като актьор в трупата.

Засега той обяви амбициозна програма да извади шест или седем премиери до края на годината според модерната динамика в театралната работата. Сред тях е и „Златният телец“ - колаж от произведения на Илф и Петров, в който и Сърменов участва като актьор под режисурата на Бина Харалампиева. Звездата Калин Врачански пък ще бъде в ролята на легендарния измамник Остап Бендер. Между останалите заглавия са „Всички в леглото“ от Питър Куилтър, „Скакалци“ от Ст. Л. Костов и др., а на сцената на Сатирата ще поставят още веднъж Бина Харалампиева (предстои „Швейк“), Йосиф Сърчаджиев, Владлен Александров и т.н.

Сърменов изрази надежда евентуалният му приемник да продължи да работи според високо вдигнатата летва, заложена в готовата и за следващата година програмата, но каза, че остава в очакване на официални резултати от конкурса. Според запознати обаче, преди да замине в Китай, проф. Здравко Митков вече бил подписал трудов договор като нов директор. От "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на културата заявиха, че поне до 16.40 днес от отдел "Човешки ресурси" на ведомството не им е подадена такава информация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dancho Kolev

    0 0 Отговор
    Айде сега с портретите на Боко марш вкъщи !