Last news in Fakti

24 Септември, 2013 12:10 1 436 0

Директорка подаде оставка заради "убийството на един роял" (видео)

  • роял-
  • "блютнер"-
  • христина ташева-
  • оставка-
  • унищожаване

Изнасянето му цял щяло да струва много скъпо

Христина Ташева, директор на Младежкия център в Димитровград, разпоредила нацепването на скъп роял марка „Блютнер“ – акт, предизвикал възмущение в социалните мрежи, подаде оставка, съобщи бТВ. Всъщност първоначално тя искала музикалният инструмент да бъде изнесен цял от сградата. Експерти обаче установили, че това би било много скъпо начинание заради поставените на всеки етаж на центъра прегради, които трябвало да бъдат махнати и поставени след това отново.

Това обясни пред медията Ташева, уточнявайки какво е затвърдило решението й роялът да се разглоби, за да бъде изнесен, тъй като бил бракуван преди 20 години и вече не служел за свирене, а се използвал само като мебел за украшение.

Според музикалния педагог Борис Вълканов обаче истината е друга. „Работил съм на него преди 6 години. Беше хубав инструмент. Никой не го е поглеждал, сигурно не са знаели, че свири”, коментира той.

Експерт на общината също взе отношение по скандалния случай. Антоанета Шаркова обясни, че Центърът за работа с деца и младежи е общинска структура от 2008 г., а Ташева била третият му директор, който правел опити да установи произхода на рояла. „Няма документация, затова не е заведен като материална собственост на центъра”, посочи представителката на местната власт.

Натрошеният роял е на световноизвестната марка „Блютнер“, ръчно производство от средата на миналия век. Според музикантите е доста ценен. В такова състояние обаче той вече не може да бъде сглобен и да свири.

„Убийството на един роял”- така потребители в социалната мрежа определиха случилото се в Димитровград.

Според „Дарик“ - Хасково, решението на директорката Христина Ташева се оформило в последните 10 дни, откогато инструментът стоял в коридора и бил по мнението й опасен за преминаващите край него деца.

Свидетели на изнасянето му от центъра случайно станали дългогодишният оператор Валери Добрев, музиканти и забавно-духовият оркестър на композитора, аранжор, вокален педагог и почетен гражданин на Димитровград Борис Вълканов. Маестро Вълканов обясни, че за пръв път вижда относително нов роял да бъде разчупен на парчета и една част от него да отиде, примерно, за варене на компоти. „Събирахме се на репетиция, а стана като погребение на рояла“, каза той.

Край отломките Иван Габров от общинския оркестър потресен коментира, че „Блютнер” е една от ценните марки в световен мащаб и само материалът не може да бъде изплатен. „Още съм в шок от това, което видяхме. А същия ден имахме и гост-диригент от Израел, който също остана потресен“, разказа колегата му Живко Василев.

Музикантите освиркали работниците, които изнасяли парчетата от инструмента, а един от тях с усмивка им заявил, че ще си направи маса, докато товарел в частен автомобил полирания плот.

На рояли с марка „Блютнер” са свирили Брамс, Малер, Барток, Дебюси, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов, „Бийтълс“, Стинг и други. По мненията на музиканти запазен роял от тази марка струва над 15 000 лв.

По спомени на хора, работещи в центъра, унищоженият инструмент бил дарение от дома на културата в ликвидираното предприятие „Марбас”. Директорката Ташева твърди, че преди 3 години искали да го заведат към инвентара и извикали специалисти, които казали, че роялът не може да се поправи, тъй като бил дефектен.

Документи, които да удостоверяват този факт, обаче няма. Така престоял години в залата, където репетира балетна школа „Галаксико”, но при ремонта й това лято се наложило да бъде изнесен. Заради поставената специална настилка нямало как да го върнат обратно, затова останал в коридора. Но както вече бе описано, нямало начин да го свалят от четвъртия етаж цял.

Писмени обяснения за случилото се е поискал от директора на центъра кметът Иво Димов чак от Норвегия, уверявайки, че санкции ще има. За случая му позвънил лично и министърът на културата Петър Стоянович, който се заинтересувал защо роял „Блютнер” е бил разбит и изхвърлен на боклука.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА