Last news in Fakti

16 Ноември, 2013 13:02 1 456 0

Легендарният руски балетист Сергей Бобров в България

  • софийска опера и белет-
  • сергей бобров

Първата балетна премиера на Софийската опера и балет вече е факт!

Втората премиера за сезона и първа балетна премиера на Софийската опера и балет вече е факт!  Снощи в софийската опера и балет се проведе премиерата на едно истинско балетно шоу.

За пръв път на българска сцена бяха представени балетите "Антигона" и "Електра". Въодушевена зала, раздаващи се до краен предел фантастични солисти и кордебалет, прекрасен перкусионен ансамбъл, дирижиран от автора на музиката на "Антигона" Марк Пекарски. И още - запомняща се хореография на Сергей Бобров! Това видяха и чуха стотиците зрители, изпълнили за пореден път залата на театъра, съобщават от операта.

Постановчик на спектакъла е един от най-известните руски балетисти на всички времена - Сергей Бобров. Спектаклите за  пръв път се играят на българска сцена.

Балетът “Електра” е създаден по трагедиите на Софокъл и Еврипид и едноименната едноактна опера на Щраус от 1909 г., написана по пиесата на Хуго фон Хофманстал. Либретото на балета е на Юрий Григорович.

“Антигона” пък е написан по едноименната трагедия на Софокъл. Музикалната редакция е на композитора Марк Пекарски, който лично дирижира премиерата в София. Либретото е на Сергей Бобров.

След вчерашната премиера, спектакълът ще бъде представен отново и на 16 и 17 ноември, 5 декември 2013 г. и 19 януари 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА