Last news in Fakti

20 Ноември, 2013 11:39 1 229 0

155 години от раждането на Селма Лагерльоф, първата жена нобелов лауреат

  • селма лагерльоф-
  • google doodle-
  • нилс холгерсон

Google doodle чества авторката на „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон“

Помните ли онова палаво, непослушно момче на име Нилс Холгерсон, което заради егоизма си най-неочаквано се превръща в джудже и полита върху гърба на голям бял гъсок. Така започва чудното му пътуване през Швеция, изпълнено с фантастични приключения. А помните ли кой е авторът на тази детска книга?

Днес Google doodle чества 155 години от  рождението на шведската писателка Селма Лагерльоф, чиято най-известната творба е „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон“, с което тя придобива световноизвестна популярност. Ето защо логото на търсачката изобразява момче върху летящ гъсок.

Селма Лагерльоф е първата жена, която става носител на Нобелова награда за литература през 1909 г. Творбите на шведската писателка са романтични и написани с богато въображение. Те описват селския живот и природата на Северна Швеция, а историите в тях черпят вдъхновение от скандинавските легенди и история. Всички, които са запознати с творбите й ще я запомнят с прекрасните изразни средства и уникалните възгледи, които размиват границата между реалността и въображението.

Селма Лагерльоф е родена на 20 ноември 1858 г. в Южна Швеция. На три години писателката заболява от детски паралич и заради заболяването остава куца цял живот. Това е причината Селма да получи общото си образование у дома, като частна ученичка. Тя израства далеч от други деца, в малкото семейно имение Морбака.

От баба си по бащина линия, която се грижи за нея, Селма чува вълшебни приказки и легенди, както и предания за славното минало на страната си. Тези приказни истории се запечатват в съзнанието й и дават тласък на Селма за бъдещата й кариера на детска писателка.

Тя следва в Стокхолм, в Кралската висша академия за подготовка на жени и се дипломира през 1882 г. Докато работи като учителка тя написва и първите глави от романа „Сага за Йоста Берлинг“, който е публикуван през 1891 г.

През 1894 г. Селма Лагерльоф публикува следващата си книга – сборника с разкази „Невидими връзки“, който бързо ѝ донася успех. До края на живота си Селма написва още много книги. Заради приноса си към имиджа и културата на Швеция, от 1991 г. банкнотата от 20 шведски крони е с нейния лик.

Няколко години след като получава Нобеловата награда за литература тя става член на Шведската академия на науките и полага много усилия, за да спаси германските интелектуалци от нацистите по време на Втората световна война.

Лагерльоф намира смъртта си след сърдечен удар на 16 март 1940г., влагайки последните си сили в опита да спаси своите сънародници във Финландия от ужасите на войната. Тя дори дарява своя нобелов медал за набиране на средства за оказване на помощ на местното население в страната си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА