Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 11:07 1 031 0

Грета Гъруиг, която режисира "Барби", ще бъде директор на американски кино фестивал

  • грета гъруиг-
  • барби-
  • кино фестивал-
  • сащ

Тя се присъединява към списъка на световноизвестните режисьори, заемали този пост, сред които са Педро Алмодовар и Бернардо Бертолучи

Грета Гъруиг, която режисира "Барби", ще бъде директор на американски кино фестивал - 1
Снимкa: БГНЕС

Грета Гъруиг, която се радва на световния успех на филма си „Барби“, е обявена за гостуващ артистичен директор на 37-ото издание на фестивала на Американския филмов институт (AFI FEST), което ще се проведе от 25 до 29 октомври в Лос Анджелис, съобщава Screen Daily, цитиран от БТА.

Гъруиг се присъединява към списъка на световноизвестните режисьори, заемали този пост, сред които са Педро Алмодовар, Бернардо Бертолучи, Ава Дюверней, Дейвид Линч и Анес Варда.

Фестивалът AFI FEST е ежегодна изява за високи художествени постижения, организирана от Американския филмов институт. Той е витрина на най-добрите фестивални филми за годината и възможност за майстори на киното и изгряващи артисти да се срещнат с публиката в световната столица на киното. Това е единственият фестивал от подобен ранг, който е безплатен за публиката. Академията за кинематографично изкуство и наука признава AFI FEST като квалификационен фестивал за категорията „Късометражни филми“ за годишните награди „Оскар“.

„Грета Гъруиг е посветена на киното и AFI FEST тази година е посветен на нея“, каза Боб Газале, президент и главен изпълнителен директор на Американския филмов институт.

„През 2010 г. тя беше член на журито за късометражни филми на фестивала ни и през годините оттогава с гордост отбелязахме нейните постижения „Лейди Бърд“ и „Малки жени“, а сега за нас е чест да я приветстваме у дома като гостуващ артистичен директор“, отбеляза Газале.

През 2017 г. Гъруиг дебютира като режисьор с филма "Лейди Бърд", който ѝ носи номинации за „Оскар“ за режисура и оригинален сценарий. Последвалата ѝ лента „Малки жени“ от 2019 г. получи шест номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм и адаптиран сценарий.

Режисираният от Гъруиг „Барби“ е най-касовият филм на „Уорнър Брос“ за всички времена и се нарежда на първо място по приходи за годината в световен мащаб с 1,434 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА