Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 09:41 928 0

“Метаморфози” по Овидий – премиера на Благоевградския драматичен театър

  • представление-
  • премиера-
  • спектакъл-
  • благоевградски театър-
  • овидий

Първото представление е днес, вторият премиерен спектакъл ще се играе на 30 октомври

“Метаморфози” по Овидий – премиера на Благоевградския драматичен театър - 1

На 11 октомври е премиерата на спектакъла „Метаморфози” по поемата на римския поет Овидий на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград. Преводът е на проф. Снежина Танковска, а сценичната адаптация е на Мери Цимерман.

Творческият екип се надява представлението да стане истинско събитие за театралната публика. Творбата на Овидий е написана около 8 –та година след новата ера и според режисьора Стайко Мурджев това е сложен като естетика проект и добавя, че „метаморфозата е една от най-големите надежди на нашето живеене, защото нищо не стои на едно място, всичко продължава напред и се трансформира”. Идеята е чрез този спектакъл зрителят да обърне поглед навътре към себе си и да се замисли за изконните човешки ценности, които свързват всички хора, независимо от време, етнос и социален статус.

Актьорите се опитват да направят паралел с всяка една ситуация от времето на Овидий и си задават въпроси като къде съм аз в тази Вселена и как искам тя да се отнася с мен, ако аз се отнасям по определен начин към нея. Зрителят се потапя в античността и си задава много въпроси, свързани с настоящето и бъдещето.

Режисьорът на спектакъла Стайко Мурджев е едно от най-отличаваните имена в гилдията с десетки номинации и награди. Сценографията и костюмите са дело на Никола Налбантов, а композитор е Петър Дундаков, които също бяха сред номинираните на миналогодишните театрални награди ИКАР. Хореограф е Станислав Генадиев, а по видео дизайна работи Владислав Илиев. Като асистент-режисьор и асистент-сценограф работят Николай Йорданов и Калоян Вешков. Актьорите, които се впускат в изследването на митовете на един от емблематичните текстове на класическата литература, са: Калин Врачански, Гринго-Богдан Григоров, Йордан Ангелов, Мария Манолова, Недиляна Павлик, Теодор Ненов, Лора Христова, Катя Иванова, Димитър Стойнов, Марин Рангелов, Гергана Цакова, Константина Георгиева, Кънчо Кънев, Пепа Манева, Албена Чобанова, Жанет Керанова, Борис Върбанов, Теодор Куков.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, програма „Възстановяване и развитие на държавни, общински и регионални културни институти”.

Вторият премиерен спектакъл ще се играе на 30 октомври.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА