12 Декември, 2013 14:57 2 134 0

БНБ пусна монета с лика на Апостол Карамитев

  • бнб-
  • апостол карамитев-
  • монета
БНБ пусна монета с лика на Апостол Карамитев - 1
Снимки БНБ

Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета от серията "Български творци" в памет на Апостол Карамитев.

Народният театър "Иван Вазов", където със специална вечер за Апостол Карамитев на 17 октомври беше поставено началото на поредица от културни събития, посветени на уникалния творец, съдейства на БНБ за емитирането на възпоменателна монета с неговия лик.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879", изписана върху лентата. Наоколо са изписани "Българска народна банка", номиналната стойност "2 лева" и годината на емисия - "2013". На обратната страна е изобразен актьорът Апостол Карамитев, както и надпис – "90 години от рождението на Апостол Карамитев".

Металът, от който е изработена монетата е мед, а тиражът е 3000 броя.

Монетата е пета поред от серията, посветена на именити български творци, но първата в историята на монетосеченето ни, посветена на български актьор.

Монетата с лика на Чочо Карамитев ще бъде пусната в обръщение от 13 декември, петък, тя е посветена на 90-годишнината от рождението на актьора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА