Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 22:32 1 477 20

Боб Марли и растафарианството

  • музика-
  • боб марли-
  • расти-
  • реге-
  • култура-
  • певец-
  • ямайка-
  • растафарианство-
  • растафари-
  • песни

Той популяризира стила реге в целия свят - не само с музиката си, но и с посланията в своите песни

Боб Марли и растафарианството - 1
Снимка: Shutterstock

Когато Боб Марли излиза на сцената в Кьолн през юни 1980 г., той вече е болен. Въпреки това харизмата му завладява осемте хиляди души, които са дошли да го слушат. Близо година по-късно Марли умира от рак едва на 36 години. Политическите и духовните му послания обаче остават живи и до днес и ще продължат да живеят с песните му.

Боб Марли представя на света регето и неговите послания. Дотолкова, че ЮНЕСКО обявява музиката му за част от нематериалното културно наследство на света. Филмът "Боб Марли: One Love” ще разкаже историята на легендарния музикант.

Растафари, едно младо религиозно учение

На 22-годишна възраст Боб Марли открива растафарианството - религиозно учение, което е на почти сто години. Твърди се, че то се заражда, когато Хайле Селасие I е коронясан за император на Етиопия - на 2 ноември 1930 г. Няколко години по-рано ямайският активист Маркъс Гарви предвидил, че в Африка ще бъде коронясан могъщ чернокож крал, който ще донесе освобождението на чернокожите хора.

Истинското име на Селасие е Рас Тафари Макконен. Рас означава принц на амхарски език, който се говори в Етиопия. Растафарианците го приемат за второто пришествие на Исус Христос и го почитат като Бог сред хората. Голяма част от вярванията на растафарианците всъщност са свързани с Библията, най-вече със Стария завет. Растафарианците вярват в завръщането си в Африка - също и в духовен план - в обетованата земя на Етиопия. Чернокожите ямайци са потомци на роби, които са били депортирани от Африка в Америка и Карибския басейн.

Растафарианците искат да преодолеят културните разделителни линии, породени от поробването на предците им, чрез вярата си. Става дума за живот, който е възможно най-естествен и близък до природата, за принципите на любовта и мира, за справедливостта, единството и равенството - и за борбата срещу Вавилон - синоним на западния свят, донесъл толкова много нещастия на африканския народ. Вавилон се използва и за Ямайка, където предците им са били заробени.

Цветът на кожата не е от значение

Растафарианците се противопоставят на всякаква форма на политическо, културно или религиозно разделение на хората. Те са световно движение с последователи от всички раси. В момента общият брой на последователите на растафарианството са между 700 хиляди и един милион. Растафарианците носят косите си на т.нар. "дредове”, за да се отличават от високата класа в обществото. Историческите корени на дредовете са свързани с отбранителните отряди Мау Мау, които въстанали срещу британските колониалисти в Кения. Често споменаваното пушене на марихуана служи по-скоро за разширяване на кръгозора, отколкото за опияняване, и не е задължително да е част от религията растафари.

Боб Марли прослави регето

Боб Марли, който се смята за първата суперзвезда от развиваща се държава, музиката на растафарианците, също се прославя по целия свят. Тя води началото си от 1960-те години в Ямайка - време на социални вълнения и гангстерски войни. Диджеите, които пускали музика по улиците, създали този стил като смесица от жанрове - менто, ска, соул, джаз.

Релаксиращият, но все пак жив ритъм е идеален за разпространяване на посланията - любов и мир. Текстовете на песните на Боб Марли включват доста религиозна реторика, но са свързани и с ежедневието на хората. Той говори за дискриминираните малцинства, гетата, робството и несправедливостта. А растафарианството има много общи теми с музиката на Марли. Песента "Get Up Stand Up” е писана, след като Боб Марли посетил Хаити и видял в каква бедност живеят хората там под диктаторското управление на Франсоа Дювалие. В песента Марли призовава хората да се борят за правата си и да не се отказват. Тя се смята за неофициален химн на Амнести интернешънъл.

Наследството на Марли: Redemption Song

Песента "Redemption Song” е наследството на Боб Марли. Тя е записвана неколкократно, но всъщност е трябвало да има само една версия, в която той пее само с акомпанимент на китара. В нея Марли цитира пророка на растафарианците Маркъс Гарви, който през 1937 г. казва: "Еманципирайте се от духовното си робство, никой освен нас самите не може да освободи ума ни”. Робството, в което са живели предците ни, трябва да бъде заличено от умовете на хората - чак тогава те ще са духовно и наистина свободни. Боб Марли пише тази песен, знаейки, че скоро навярно ще умре. Тя вдъхновява хората по целия свят и до ден днешен.

Автор: Зилке Вюнш


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    8 0 Отговор
    Сложна комбинация между Бог,музика,марихуана...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Борко

    6 0 Отговор
    Хора още помня първия си джоинт, беше на негова песен

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сид Вишъс

    4 0 Отговор
    Важна корекция! Боб Марли никога не е бил истински растафарианец,а така да се каже бутафорен,за да привлича повече публика. А че е краля на регемузиката е същото както Елвис е Кинг ъф Рокенрола.Марли обичаше Хайле Селасие,свободата,футбола и......малко трева.Това го уби.
  • 6 три малки птички

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Борко":

    Песента трябва да е била Ганджа гън.
  • 7 Викинг

    2 1 Отговор
    Тревата с примеси го уби
  • 8 Никежи

    2 2 Отговор
    Самият Марли наричаше тревата - Ганйя, изразът идва от африканската държава Гана която е впечатлила Боб Марли

    Коментиран от #9, #16, #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Живанши":

    Не толерирам наркомани дори и такива които само пушат това е първата стъпка към дъното.Малко ги мразя в Ямайка и аз по тази причина точно там има хотели които освиниха будизма ,медитация...напушват ги яко в самите специални хотели дзен дрога ,дават им и бонбонки съвсем легално и се правят на дзен будисти със всичките ритуали като започнеш от пеещи купи напушени или омаяни под самите звуци ..... много дрога ..Това че има две ,три яки песни съжалявам ама на странни типове с ражу прическа им викаме Боб Марли из пътя смятай

    Коментиран от #13

  • 13 Кастанеда

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Приемът на психоактивни субстанции отваря дверите на възприятието,познанието и освобождава подсъзнанието.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кастанеда":

    Можеш и без субстанции или трева да се освободиш от кошмарите си,медитация трудно но се постига с времето.Не ми ги обяснявай знам за какво говоря,през живота си не съм кусвала и нямам намерение.В момента ми остана само проблема спиране на обикновенни цигари само в това не успях да не говорим за по сериозни неща.Всеки друг проблем или душевен стрес ,емоция,се контролира и много контакт с природата ..познание ,четене и практика .
  • 15 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кастанеда":

    Пропуснах това което си писал е твоята илюзия не познания или освобождаване .После ставаш зависим от собствената си илюзия не е истинското издигане
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.