12 Януари, 2014 20:00 7 128 1

10-те най-скъпи произведения на изкуството за 2013 година

  • скъпи-
  • произведения на изкуството-
  • продажби-
  • анди уорхол-
  • джеф кунс-
  • франсис бейкън

Сред тях са творби на Франсис Бейкън, Анди Уорхол, Джеф Кунс и др.

10-те най-скъпи произведения на изкуството за 2013 година - 1
Оранжево куче балон - скулптура на Джеф Кунс, бе продадена за 58.4 млн. долара

Ню Йорк запази лидерските си позиции на световния пазар на изкуство. През ноември 2013 г. двете водещи аукционни къщи в света Сотбис и Кристис реализираха по няколко продажби над 100 млн. долара, като най-високи цени бяха платени именно на търговете в Ню Йорк. Едно от изключенията беше картината „Тайната вечеря” от китайския художник Зенг Фанджи, за която наддаването в Сотбис – Хонконг, на 5 октомври спря на 23.3 млн., съобщиха от АртПрайс.

Ще влезе ли 2013 г. в историята като връхна точка в пазара на изкуството или като началото на новите правила на световния арт пазар след невероятните 691 милиона долара на търга за съвременно изкуство на Кристис през ноември и рекордните цени от 142 милиона долара за Френсис Бейкън (триптихът на снимката), 57,3 милиона за Анди Уорхол и 58,4 милиона за Джеф Кунс?

Според Джеймс Стюард от „Ню Йорк Таймс“ и експерти, следящи пазара на изкуството, шокиращите цени всъщност маскират големия застой на продажбите.

Няма да изненадаме ако кажем, че силата на пазара е фокусирана само върху определени художници, като четворката, държаща първенството, е Пикасо-Дали-Миро-Шагал, както в продажбите на шедьоври, оценени за милиони, така и в търсенето на по-достъпната като цени тиражирана графика. През 2013 г. те бяха изместени в топ продажбите от постмодерните и следвоенни художници, като Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Джаксън Полок и разбира се, съвременниците Джеф Кунс и Деймиън Хърст.

Търговете на произведения от съвременни художници в Ню Йорк показаха отлични финансови резултати през цялата отминала година, а високите нива, наблюдавани по време на пролетните аукциони, бяха само прелюдия към есенните, които поставиха основните рекордни продажби на 2013 г.

През 2013 г. двете водещи аукционни къщи отбелязаха възходящо движение на приходите си, като само от нюйоркските търгове на Кристис сумата надхвърли 1.4 млрд. долара срещу 973 млн. долара за 2012 г., а при Сотбис доходите достигнаха 851.7 млн. долара срещу 794.7 млн. долара през миналата година.

Art Basel Miami Beach само няколко седмици след рекордните продажби на Кристис очерта сходна картина – продажби на произведения с разнообразни цени – „сигурните” вложения за милиони в скулптурите на Кунс и Александър Калдер, но и изгряващи артисти - оценените на едва няколко хиляди долара хартиени конструкции на британката Сара Бридгланд.

Начело в Топ 10 на най-скъпите произведения, продадени на открити търгове в Ню Йорк през 2013 г., са произведения на трима автори, към които в последните години има подчертан колекционерски интерес: Франсис Бейкън, Анди Уорхол и Джеф Кунс. В „Топ 10 на продажбите на произведения на изкуството през 2013 г.”  на сп. „Форбс“ впечатление прави и 59.6-каратовият диамант „Розовата звезда”, продаден от Сотбис през ноември за 83 милиона долара.
 

Класацията Топ 10 изглежда така: 

1. 142.4 млн. долара 
„Три студии на Лусиан Фройд”, Френсис Бейкън
Продадена от Кристис, Ню Йорк, ноември 2013

2. 105.4 млн. долара 
Silver Car Crash (Double Disaster), Анди Уорхол (на снимката)
Продадена от Сотбис, Ню Йорк, ноември 2013 

3. 58.4 млн. долара
Куче балон / Balloon Dog (Orange), Джеф Кунс
Продадена от Кристис, Ню Йорк, ноември 2013

4. 58.3 млн. долара
Number 19, Джаксън Полок
Продадена от Кристис, Ню Йорк, май 2013 

5. 57.2 млн. долара 
Coca-Cola (3), Анди Уорхол
Продадена от Кристис, Ню Йорк, ноември 2013 

6. 56.1 млн. долара 
„Жена с шапка на цветя”, Рой Лихтенщайн
Продадена от Кристис, Ню Йорк, май 2013 

7. 50 млн. долара 
Grande tête mince (Grande tête de Diego), Алберто Джакомети 
Продадена от Сотбис, Ню Йорк, ноември 2013 

8. 48.8 млн. долара 
Dustheads, Жан-Мишел Баския
Продадена от Кристис, Ню Йорк, май 2013

9. 46 млн. долара 
No.11 (Untitled), Марк Ротко (на снимката)
Продадена от Кристис, Ню Йорк, ноември 2013

10. 46 млн. долара
Saying Grace, Норман Рокуел
Продадена от Сотбис, Ню Йорк, декември 2013

Този Топ 10 се равнява на 5% от всички продажби на аукциони, регистрирани по света и с изключение на „Розовата звезда”, маслено платно на американския художник и илюстратор от ХХ век Норман Рокуел и скулптура на Алберто Джакомети, списъкът е изцяло доминиран от следвоенни, постомодерни и съвременни художници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссссссссссс

    0 0 Отговор
    ужас ! Как може да се нарече картина този оранжев фон с малко жълто? Къде е творчеството в това ? Всеки може да го нарисува .....
    Кой идиот е дал такива пари ? Нямам думи................