Last news in Fakti

19 Март, 2024 12:15 1 302 34

„Трабант фест“ във Велико Търново събра близо 150 ретро автомобила (СНИМКИ)

  • трабант фест-
  • велико търново-
  • ретро автомобили-
  • трабант

В надпреварата участваха трабанти от цялата страна, както и представители на приятелски клубове от Румъния и Турция

„Трабант фест“ във Велико Търново събра близо 150 ретро автомобила (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 150 ретро автомобила се включиха в 13-о издание на Международния „Трабант фест“ във Велико Търново. Близо 150 са регистрираните участници – собствени на атрактивни трабанти, но има и много ретро автомобили от други марки, които се радват на голям интерес, посочи Ивайло Антов от сдружение Ретро клуб „Трабант“, организатор на проявата, предаде БТА.

Сред участниците беше общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Ксения Сергиева. Тя е собственик на трабант от трийсет години и именно с него дълги години обикаля домовете на своите пациенти във Великотърновско. В момента автомобилът се съхранява в гараж, за да се запази блясъкът и автентичността му. Трабантът се движи на собствен ход и с него д-р Сергиева се включи в дефилето със стотици трабанти от центъра на града до крепостта „Царевец“, където се състоя и конкурсът за майсторско шофиране на двутактовите автомобили. В надпреварата участваха трабанти от цялата страна, както и представители на приятелски клубове от Румъния и Турция.

Най-голям интерес предизвикаха тунингованите трабанти – съхранили легендарната слава на марката, както и тези превърнати в лимузини, кабриолети, возила, качени на платформи 4 по 4 и други.

През тази година в атрактивното изложение се включиха и собственици на различни от трабантите, автомобили, които са били част от активното движение по пътищата преди 40 и повече години. Сред тях бяха марки като Вартбург, Волга, ВАЗ и Москвич. С ретро автомобил Москвич, запазил визията на автомобилостроенето от 50-те години на миналия век, във феста участва Емил Петров от Ямбол. Той обясни, че го е открил в Украйна, там Москвичът бил част от движението, когато страната е била една от републиките на бившия СССР, а в наши дни на собствен ход я е докарал от България.

В обиколката участва и двуместен електрически автомобил от съвременна марка, произведена през 2022 година, нейният собственик Димитър Цвятков разказа, че е тук с нея, защото въпреки огромната поколенческа и технологична разлика с трабантите, произведени в ГДР през миналия век, между двете возила има прилика и тя е, че корпусите им са произведени от материали, които могат да бъдат рециклирани.

„Трабант фест" се организира от Ретро клуб „Трабант“ е част от Културния календар и програмата, предшестваща Празника на Велико Търново - 22 март. Събитието се финансира по общинската програма „Култура и изкуство“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голяма

    4 25 Отговор
    простотия !

    Коментиран от #2, #5

  • 2 тизе ли си

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голяма":

    простотията
  • 3 кленя

    26 1 Отговор
    търбанче търбанче ама си има таванче:)
  • 4 Жигули

    2 21 Отговор
    Пълна тъпотия

    Коментиран от #7, #26

  • 5 Йеж па таа

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Голяма":

    Защо, какво ти пречи?
    А какво е умнотия за теб да се развяваш по розови слипчета на Прайда 🏳️‍🌈, ммм?

    Коментиран от #8

  • 6 Смешно

    3 19 Отговор
    Не съм се возил никога на по-скапан автомобил от Трабант. Това определено не е автомобил,а някаква каросерия върху колела, която вибрира, тресе се, бръмчи силно, на нагорнище загрява и прегрява като губи мощност,а харчи 10/100км. бензин въпреки че тежи 600 кг. И друса.

    Коментиран от #9

  • 7 Прав си

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Жигули":

    жигулата е пълна тъпотия! Неуспешно копие на италиански Фиат което рашистите още произвеждат "безаналогова"!
  • 8 педала

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "Йеж па таа":

    Аха който не кара Трабант или не харесва Трабант е за прайда, чудесна логика ала Путински нацизъм. Никой не си дава парите нито за Трабант,нито за Лада, обаче големи хвалби иначе, обаче когато трябва да си дадеш твоите пари взимаш японска, немска или френска кола и ставаш веднага за прайда по собствените си думи.

    Коментиран от #10, #25

  • 9 Сериозно

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Смешно":

    дж.ен.ди?? Е не е като онова на което те возят .С двата коша.................

    Коментиран от #13

  • 10 Хубаво

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "педала":

    Име имаш............ Уточни и какъв си ляв предполагам.

    Коментиран от #12

  • 11 Ганьовци

    14 0 Отговор
    Някои комплексари тук много ги е яд че има хора които харесват нещо, което те не харесват. Примитивен мозък.

    Коментиран от #14, #21

  • 12 педала

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хубаво":

    Това е провокация за повърхностни и първични мачовци. Все пак интелигентността се разбира и по склонността към толерантност и по възможността за абстрактно мислене.

    Коментиран от #29

  • 13 Смешно

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "Сериозно":

    Ти мен на какво ме возят си остави за мен, доста некултурно е да поучаваш хората къде да се возят и кой да ги вози. Това какво ти влиза на теб в работата? Що за култура? Ти ми е много интересно каква кола караш - Трабант, Лада, Москвич? Все пак хвалбите са за приказки на маса, но когато даваш собствените си пари показваш дали харесваш наистина Трабант или Лада или само приказваш/

    Коментиран от #15

  • 14 Смешно

    1 10 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьовци":

    Аз лично не смятам,че някой е комплексар,когато казва истина,че Трабант е крайно некомфортна кола, която харчи много гориво, върви много малко. Това е ясно за всеки возил се в това МПС.
    Нищо против за почитателите му, все пак има почитатели и на садо-мазо секс, всеки има предпочитания, които не винаги съвпадат с логиката.

    Коментиран от #17

  • 15 Сериозно

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Смешно":

    ТИ мен ме остави, не съм от "културните и модерни". Имам няколко коли но карам китаец джип в момента...............

    Коментиран от #16

  • 16 Смешно

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Сериозно":

    Значи познах,че не караш Трабант или Лада. Китайските коли са прекопирани японски, но с пошло качество. Всеки има право на избор. Винаги смятам,че е по-добре да караш японски автомобил,а не пошлото му и евтино копие, което е евтино заради евтиния труд в Китай и заниженото качество.

    Коментиран от #18

  • 17 Ганьо

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Смешно":

    Пак повърхностно мислене. Това е хоби. Хобитата са непрактични начини да си харчиш парите за неща които ти харесват. Толкова ли не може да се сетиш че не им пука за комфорта, колко се развалят и колко непрактични коли са.
    Туй че имаш комплекси около социализма са си твои проблеми, трабанта хич не струва, но си е уникална кола сама по себе си и е съвсем нормално да има почитатели.

    Коментиран от #19

  • 18 Сериозно

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Смешно":

    Прекопирано ти е м/у ушието! Защо на двигателя пише Мицубиши? А ония които си изредил от "комунизЪма" съм ги имал и карал + още двайсетина соц модела за които не си и чувал.

    Коментиран от #20, #30

  • 19 Смешно

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Ганьо":

    Потвърждавам думите ти. Ако имаше навик да се замисляш малко повече преди да пишеш някаква теза, щеше да се сетиш,че това,което твърдиш, че трабант се отличава с отрицателните си потребителски качества и единственото заради което го харесват е за това,че е анти на понятието автомобил това означава,че това хоби,а хобито изобщо не е задължително да бъде непрактично,а още по-малко контрапункт на идеята си - хоби и стремеж към определен автомобил, който е анти на това понятие не е хоби към стойностното в автомобилостроенето,а към безстойностното, ретроградното и анти-инженерното, тоест това хоби е хоби не към автомобилното изкуство,а към обратното - към автомобилната пародия, което не пречи да е хоби, но както пиша, това е хоби не към стойностното ,а към контрапункта му, именно както странните сексуални фетиши, които обаче съществуват и не се отричат,камо ли аз да ги отричам, има почитатели на всякакви неща. Мисълта ми е,че колата Трабант е изключително небрежен и неинженерен автомобил.
    Аз говоря за несполучливия дизайн инженерен дизайн,а не за тези,които харесват изделието, пък даже им е и хоби.

    Повърхностен е твоят прочит на това,което съм написал. Никъде не оспорвам хобито, колкото и странно да е то.

    Коментиран от #28

  • 20 Смешно

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "Сериозно":

    Именно двигателя е Мицубиши. Защо по дяволите да си купи човек двигател мицубиши, скорости мицубиши и половината прекопирани компоненти от Мицубиши в китайско купе, правено в пушещи фабрики от бедни китайци и нисък качествен контрол от социалистически държавен завод с всичките минуси относно качеството,а не направо оригинално Мицубиши,правено в Япония. Странно мислене!
    И като си карал соц.колите, защо сега не караш Лада или новия Москвич? А караш копие на японска кола?
  • 21 Смешно

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьовци":

    Това е същото като да кажеш американеца много яд,че някакви мужици харесват панелки по 50 кв.м,а не къща с двор и гараж. И защо някой да го е яд,че друг харесва анти-автомобила Трабант, малко ми е смешно просто, защо да ме е яд? Ако искат да харесват и кон с каруца, рикша или колата на Мистър Бийн, тяхна работа.
  • 22 Българин

    11 0 Отговор
    Трабантът и Вартбурга са модели 60 те години на 20в. Неуместно е да се сравняват със съвременните автомобили. Аз самия имам Вартбург , собественост на семейството от 40г.Карам си го в почивните дни като ретро кола и ми доставя удоволствие.Желая успех на колегите които поддържат и карат ретро коли.

    Коментиран от #23

  • 23 Смешно

    1 9 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Разбира се,че е вън от здравия разум да сравняваме трабант и вартбург със съвременна кола, но дори тези от 60-те 70-те години западни коли ги превъзхождат по всички показатели и главно по комфорт, разход на гориво и дИНАМИКА. Да не говорим тези от 80-те години западни коли ,които и днес особено японските са феноменално конструирани инженерно автомобили. Няма показател за сравнение с вартбург,камо ли трабант!

    Коментиран от #27

  • 24 Дебил

    0 4 Отговор
    Искам да се возя на Марусяаааааа....!
  • 25 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "педала":

    Объркал си се. Все повече хора си купуват Лада, Жигула или някоя от другите стари марки и модели. Имат ретро стойност и са правени с вкус. Нещо, което днешните шофьори на пластмасови еднодневки няма как да оцените.
  • 26 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жигули":

    Вие, феновете на Поршета и Бугатита, кога ще си правите фест в България?
  • 27 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смешно":

    Изобщо не си наясно какви са и за какво са направени тези коли, но това не ти пречи да правиш неуместни сравнения и да пишеш смешни коментари. Когато западните производители ти направят кола за парите, скоито е направен Вартбург или Трабант, ела ми кажи, дали изобщо пали.
  • 28 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Смешно":

    И цялото това, мисловно творение, само за да кажеш едно голямо нищо. Аз, никога не съм карал Трабант, но преди няколко години мислех да се купя един, който се продаваше. Спряха ме два факта: че щях да плащам още една луда застраховка ГО, прегледи и винетки, а цените на всичко започнаха яко да се покачват; и че нямах къде да го държа, а пред блока е борба за паркоместа.
  • 29 Каквото повикало ...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "педала":

    А uзтрещялостта се разбuра по сексуалнuте девuaцuu.

    Коментиран от #32

  • 30 Бърн

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сериозно":

    Китайците с тези смешни имена на продуктите си няма как да пробият. Като искаш да пробиеш си слагаш хубаво и звучно име . Какви са тези имена на коли Буд или на мобилни телефони Поко примерно.
  • 31 Собственик на трабант

    0 0 Отговор
    Пазя един трабант на 67000 километра в гаража. Ако някой проявява интерес ще му го продам на символична цена. От 20 години не е каран, затова си мисля че е много подходящ за резервни части.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.