6 Февруари, 2014 17:32 2 794 0

Анета Сотирова, Греди Асса и Георги Христов отличени със "Златен век"

  • "златен век"-
  • анета сотирова-
  • греди асса-
  • георги христов

Те получават най-високото отличие на МК за приноса си към българската култура

Анета Сотирова, Греди Асса и Георги Христов отличени със "Златен век" - 1
Снимка: БТА

Министърът на културата д-р Петър Стоянович награди с престижното отличие „Златен век" – печат на Симеон Велики, именитата българска актриса Анета Сотирова на официална церемония днес. С най-високото отличие на Министерството на културата -  „Златен век“, бяха удостоени художникът Греди Асса и поп певецът Георги Христов.

В краткото си приветствие към Анета Сотирова директорът на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в МК Красимира Филипова припомни за някои от десетките силни роли на актрисата. „Анета може да изиграе буквално всичко, никоя роля не може да я затрудни”, категорична бе тя.

Анета Сотирова започва кариерата си на сцената на Врачанския театър, а от създаването на Малък градски театър “Зад канала” е едно от знаковите имена в трупата му. Една от най-прочутите й роли в театъра е на Дорис от пиесата “Всяка година по същото време”, в която тя си партнираше с незабравимия Тодор Колев. Изключително успешна и запомняща се е и най-новата и изява на сцената в постановката “Посещението на старата дама” от Дюренмат.

Министър Петър Стоянович пък призна, че е бил запленен от играта на Анета Сотирова още като ученик, когато в старото лятно кино на Созопол е гледал българския игрален филм „От нищо нещо“, където тя играеше редом със Стефан Данаилов.

Художникът проф. Греди Асса бе удостоен също с най-голямата награда на МК за големия му принос в развитието на българската култура, както и по повод неговата 60-годишнина.

„Бъди жив, здрав и все така талантлив!”, пожела му д-р Стоянович, а изкуствоведът доц. Борис Данаилов отбеляза на тържеството, че Греди Асса, прочут със своята виталност, «същевременно е и един от стълбовете в българската художествена култура, той разпръсква своя талант навсякъде, където отива, като с всички свои творчески изяви носи слава на страната ни”. Проф. Асса навлиза в най-цветущата си възраст и тепърва ще ни радва с новите си арт изяви, да му пожелаем успех във всички бъдещи негови начинания, допълни доц. Данаилов.

Греди Асса е завършил стенопис във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Специализирал е в Сите дез`Ар, Париж - 1996 г., Фондация "Лалан", Ню Йорк - 1998 г, както и в Интернешънъл студио програм, Ню Йорк - 1999 г. Греди Асса има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови произведения са притежание на много галерии и частни колекционери в България и по света.

Проф. Греди Асса е и изпълнителен директор на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „13 века България”. НДФ „13 века България” е създаден с цел да организира и подпомага дарителска дейност, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица в подкрепа на образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и др. социални сфери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА