Last news in Fakti

27 Март, 2014 11:22 1 418 0

Георги Господинов номиниран за престижна италианска награда

  • георги господинов-
  • "физика на тъгата"-
  • номиниран-
  • флоренция-
  • белетристична творба-
  • италия

Неговият роман Физика на тъгата е сред 15-те най-добри преводни творби на Ботуша

Писателят Георги Господинов и неговият роман „Физика на тъгата“ са сред номинираните от журито за литературната награда „Грегор фон Рецори“, която за осми път ще бъде връчена във Флоренция за най-добра чуждестранна белетристична творба, преведена в Италия. В широката листа на селекционираните автори редом с българина и неговата книга, реализирана на Ботуша от издателство „Воланд“, са още 14 имена, между които австралиецът Питър Кери с едно подобно интригуващо заглавие - „Химия на сълзите“ (изд. „Бомпиани“), британецът Нед Бомън с „Фаталната машина“, американката А.М. Хоумс с „Дано господ ни прости“ (изд. „Фелтринели“), унгарецът Ласло Кражнахоркай с „Меланхолия на устойчивостта“ (изд. „Дзандонай“), чилиецът Алехандро Замбра с „Начините да се върнеш у дома“ (изд. „Мондадори“) и др.

В началото на април ще бъдат анонсирани петимата победители в конкурса, а тържественото връчване на наградите ще се състои на 14 юни в Салона от ХVІ век в двореца „Палацо Векио“ във Флоренция.
Отличията са част от програмата на Фестивала на писателите от 12 до 14 юни в града, чиято цел е да популяризира най-оригиналните литературни таланти в световен мащаб, сред които тази година е причислен и нашият Георги Господинов.

Организаторите твърдят, че това издание на проявата е особено значимо, тъй като с него се отбелязва 100-годишнината от рождението на космополитния писател полиглот  Грегор фн Рецори, роден през 1914 г. в Черновиц, Буковина (тогава част от Австро-Унгарската империя), но работил над 30 години в Италия, а също така и в Румъния, Съветския съюз и другаде по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА