Last news in Fakti

1 Април, 2014 16:05 1 073 0

Известни българи тръгват на поход с книгите за сърцата на най-малките

  • "походът на книгите"-
  • асоциация "българска книга"-
  • йорданка фандъкова-
  • туве янсон-
  • андерсен-
  • децата

Сред тях са Орлин Павлов, Миленита, Александър Кадиев и др.

На Международния ден на детската книга - 2 април, Асоциация „Българска книга” открива Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките. „Походът на книгите” започва точно в 11.00 ч. на този празник в детско-юношеския отдел на Столична библиотека.
На рождената дата на Андерсен (2 април), в цял свят се празнува Международният ден на детската книга. Затова началото на „Походът на книгите” ще бъде дадено тогава. Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще прочете по този повод „Приказка за невидимото дете” от Туве Янсон пред децата от Немско училище „София” и детска градина „Ханс Кристиан Андерсен”. 

Кампанията „Походът на книгите“ е насочена към децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата. Целта на кампанията е да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин. Мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчи четенето сред децата и юношите и да алармира обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и децата, ще бъде отразена в специални събития от 2 до 23 април.

Активностите са подкрепени от популярните личности на България в акция „Известните българи четат на деца“. Те ще се срещнат с децата в библиотеки, училища, детски градини, книжарници, както и на открито, в шатрата на Похода в Борисовата градина на 12-13 април.

В първата седмица на кампанията любимите си книжки ще прочетат Андрей Захариев, Александър Кадиев, Милена Николова- Миленита, Орлин Павлов и Станимир Гъмов.

В рамките на кампанията, между 2 и 23 април, младите читатели ще имат възможност да спечелят книга чрез инициативата „Походът на книгите - Играта”, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията, който може да бъде разпечатан и от Фейсбук страницата на събитието.

В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”. Повече за наградата можете да намерите на сайта www.biserche.com.

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са Асоциация ”Българска книга” и Българска библиотечно-информационна асоциация.

Събитието се реализира благодарение на партньорството на Министерство на образованието и науката, Столична община, Столична библиотека, Нов български университет, посолството на Финландия в София и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА